Tweet & meet over gedragsregels voor ambtenaar op sociale netwerken

Gisteren was ik in Den Haag bij de Meet & Tweet, die elke maand op de laatste dinsdag plaatsvindt bij B.E.P. in Den Haag. Het onderwerp was dit keer “Gedragsregels voor ambtenaren op sociale netwerken”. Dus twitterende, facebookende of hyve’ende ambtenaren. En die zijn er!

Allereerst de vaststelling dat politici zelf veelvuldig gebruik maken van de sociale netwerken. Bekende Twitteraars zijn Maxime Verhagen en Jack de Vries, minister en staatssecretaris. Zij gebruiken Twitter om te laten zien wat ze doen, waar ze zijn en laten soms een klein stukje privé zien. Uiteraard zijn er meer politici, die de nieuwe media uitvoering gebruiken. Een heel groot voorbeeld is hoe Barack Obama in zijn verkiezingscampagne gebruik maakte van de ongekende mogelijkheden die deze media bieden.

Bij de Meet & Tweet was een klein select gezelschap aanwezig, onder wie Tweede Kamerlid Jack Biskop van het CDA. Iedereen was het er in het begin over eens dat je als ambtenaar verantwoordelijk moet omgaan met vertrouwelijke zaken. Het kan niet zo zijn dat je door onachtzaamheid je bewindspersoon in verlegenheid brengt, of op lokaal niveau een wethouder. Opvallend is wel dat soms dossiers in een trein worden vergeten (opzet of onachtzaamheid – mag iedereen zelf bedenken).

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt eigenlijk dat Kamerleden niet moeten twitteren tijdens hun aanwezigheid in de Tweede Kamer. Maar, werd gesteld, mogen ze dan wel de krant lezen of kletsen met een collega? Of is het de angst, die de niet-wetende politicus beheerst. Duidelijk werd dat binnen de Tweede Kamer en binnen de fracties hier geen eenstemmigheid over is.

Een ander geluid is dat de sociale netwerken effectiever door de politiek moeten worden gebruikt. Juist omdat er een grote toegevoegde waarde zit in die netwerken. Je kunt als politicus veel kennis aanboren die anders ongebruikt zou blijven. Dit lijkt mij overigens wel een bedreiging voor de belangenorganisaties, waarvan je jezelf soms afvraagt wiens belang zij nou eigenlijk vertegenwoordigen. De sociale netwerken maken het mogelijk om de achterban van die organisaties direct te raadplegen. Een interessant gegeven overigens, voor veel partijen (hiermee bedoel ik niet specifiek politieke).

De discussie verbreedde zich vervolgens ook tot weblogs, forums en andere discussieplatformen. De aanwezigen waren het er wel over eens dat deze een hele goede mogleijkheid bieden om kennis te delen, op te doen, te verbeteren, enz. De nieuwe technieken bieden dus gewoon heel veel kansen en het invoeren van een soort Code of Conduct, waar kennelijk het Ministerie van Algemene Zaken over nadenkt, werd dan ook algemeen verworpen. Immers, een ambtenaar heeft vaak al een eed afgelegd en hoeft dus niet meer anderzins te worden geknecht.

De uiteindelijke conclusie luidde dan ook dat er geen specifieke gedragsregels hoeven te komen en dat de sociale netwerken, inclusief weblogs en forums, grote kansen bieden voor de overheid.

Kortom, het was weer een geslaagde meeting daar bij B.E.P. En de bitterballen smaakten ook nog eens goed.

Een gedachte over “Tweet & meet over gedragsregels voor ambtenaar op sociale netwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *