Het feest is begonnen

Om 15.74 uur precies was het zo ver. 435 jaar nadat de Spanjaarden door het opkomende water bij Leiden waren verdreven, wordt dit feit weer herdacht met het grootse Leiden’s Ontzet. Een enorm feest waarvan de hele stad op zijn kop staat, maar waar de voorbereidingen al weken van tevoren te merken waren. Langzaam steeg de 3 Oktober koorts in Leiden, tot vandaag de ontlading begint.

De start van Leiden's Ontzet
De start van Leiden's Ontzet

Burgemeester Lenferink ontvlamde het jaartal 1574, het jaar waarin Leiden werd verlost van de Spaanse belegering. Op de Garenmarkt werd vervolgens door een aantal straattheatergroepen een voorstelling gegeven, waarin de bevrijding werd uitgebeeld. Hoofdpersoon was Cornelis Joppensz., de jongen die ontdekte dat de Spanjaarden bij de Lammenschans waren vertrokken. Hij droomde van een vrijheid, van de mogelijkheid om vliegend aan de stad te kunnen ontsnappen.

De vijand wordt op afstand gehouden
De vijand wordt op afstand gehouden

Boze vijanden probeerden zijn plannen te dwarsbomen, maar met tromgeroffel werden zij op afstand gehouden. Nijvere arbeiders (inwoners van het oude Leiden) hielpen hem.

Een prachtige voorstelling, eentje die deed denken aan de oude Mad Max-films en aan het Cirque du Soleil. Het publiek genoot met volle teugen van het spektakel.

Daarna was het tijd voor de Hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht. Een prachtige straat voor dit grote volksfeest. Lange rijen stonden geduldig te wachten tot er werd opgeschept, hutspot met klapstukjus, waarna iedereen gebroederlijk aan lange tafels schoof om samen het Ontzet te gedenken (al etend dat wel natuurlijk).

Later op de avond was er dan nog de Taptoe, het grote kinderevenement. Sportverenigingen, padvinders, allerlei andere verenigingen lopen dan allemaal in één grote optocht door de stad, aangemoedigd door heel veel toeschouwers. Want de hele familie komt kijken naar de meelopende kinderen. Vaak is het koud en nattig, maar de temperatuur in de stad is dan bij de deelnemers en de toeschouwers tot ‘tropische’ hoogten gestegen. Een oude traditie, zoals het feest eigenlijk één grote oude traditie is.

En tot slot volgt dan nog na de taptoe de tap, die voorlopig niet toe is. Het schuimende bier stroomt over de grachten en heel de binnenstad is een feestende massa. Maar ik was al weer naar huis, kreeg het toch wel een beetje koud en we moeten morgen wel om 7 uur bij de Reveille zijn.

Onder de knop Leiden’s Ontzet vind je alle foto’s van 2 oktober.

Een gedachte over “Het feest is begonnen

  1. En hoe smaakte de haring Herman? Ben er benieuwd naar. Wij hebben op de Breestraat naar de optocht gekeken. Best aardig weer toen. Groet Zazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *