Meet & Tweet Den Haag

De Tweede Kamerleden Mei Li Vos (PVDA) en Mirjam Sterk (CDA) waren gisteren te gast bij de 6e Meet & Tweet in Den Haag. Het gespreksonderwerp was “politici en de sociale media”. Zowel Vos als Sterk zijn enthousiaste twitteraars en vooral Mei Li Vos gebruikt haar blog via Hyves ook heel nadrukkelijk.

Mei Li VosMei Li Vos werd als eerste geïnterviewd. Op de vraag of je van twitteren gelukkiger wordt, antwoordt ze dat je er alleen gelukkiger van wordt als je al gelukkig bent. Ze vindt twitteren absoluut ongeschikt om “zure berichten” te verspreiden, want die krijg je in het kwadraat weer terug.

Mirjam Sterk vraagt zich, temidden van alle verzamelde communicatieprofessionals, af of twitteren en de snelheid waarmee berichten zich verspreiden de ‘traditionele’ voorlichters niet overbodig maken. Zij heeft de ervaring dat journalisten de tweets van politici goed volgen, want als ze ergens over heeft getwitterd, krijgt ze daarna vaak een telefoontje van een journalist. Ze heeft ook wel gemerkt dat dit een risico oplevert want voor je het weet wordt je verkeerd geciteerd.

En passant meldt Mei Li Vos dat de SP en de PVV het twitteren hebben verboden (zijn dit dan toch partijen met een absolute heersersmentaliteit?). Momenteel zijn het vooral de jongere Kamerleden, die veel twitteren. Mirjam Sterk

Mirjam Sterk zegt dat Twitter haar in staat stelt om heel snel meningen te verzamelen over zake die spelen. In die zin is het een uitstekende poll. Ze stelt vaak een vraag en dan krijgt ze direct respons. Op de vraag of je via Twitter ook zou kunne debatteren, menen beide Kamerleden dat dit medium zich daarvoor niet leent. De beperking van 140 woorden is daarvoor te groot.

Mei Li Vos denkt dat Twitter niet geschikt is voor een groot bereik. Eén tv-optreden zorgt voor veel meer bereik van je boodschap. Ze denkt dat Twitter vooral geschikt is voor jongeren en D66’ers. Gevraagd naar wat jongeren zijn zegt ze met een glimlach “iedereen die nog geen 67 jaar is”.

Mirjam Sterk zegt ook nog dat ze voor ingewikkelde vragen liever gebruik maakt van e-mail. Want bij twitteren kun je niet zien vanuit welke context de vraag/opmerking wordt gemaakt.

Daarna wordt de nieuwe website volgdeverkiezingen.nl gepresenteerd. Hier kun je alle tweets en blogs vinden van de raadsleden per gemeente.

De avond werd zoals gebruikelijk met een hapje en een drankje geanimeerd afgesloten. Dinsdag 24 november is de volgende Tweet & Meet, dan weer bij BEP op de Herengracht in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *