Try Out Festival – Leiden CS

Vandaag begon een uniek festival op station Leiden CS, het Try Out Festival. Een festival dat zich helemaal op het Leidse station afspeelt, met muziek, theater, dichters, literatuur, workshops, films. Eigenlijk alles waar het etiket cultuur op geplakt kan worden. IMG_0343

Het openingsconcert begon om 18.00 uur aan de voorkant van het station. De Leidse Fanfare speelde samen met het Sireneorkest, een gebeuren dat werd georganiseerd door de Veenfabriek, het muziektheaterensemble van Paul Koek. Dit Sireneorkest bestaat uit vijf mensen, die allemaal verschillende sirenes bespelen (ik weet eigenlijk niet of je een sirene bespeelt). Anyway, het is nog een hele kunst om alle sirenes op eenzelfde toonhoogte te krijgen. De Leidse Fanfare zorgde voor een ritmische begeleiding, zij stonden op de begane grond. IMG_0340

Station Leiden CS is een proefstation van de NS, waar allerlei nieuwe winkelformules worden uitgeprobeerd. Een mooi voorbeeld zijn de toiletten, die zo fraai zijn dat de landelijke pers werd gehaald vanwege het feit dat mensen langdurig op de toiletten bleven zitten. Want die zijn mooi, ruim, licht, kleurig en dan wil je het ochtendkrantje daar wel even rustig lezen.

Wat gebeurt er nog meer, de komende dagen. Want het Try Out Festival duurt nog tot en met zaterdag. Alle vier avonden is er van 19 tot 22 uur een rechtstreekse uitzending van 3FM met “Serious Talent Live”, met Michiel Veenstra.

Er zijn masterclasses van de Universiteit Leiden met topwetenschappers. Ik zag prof. dr. Maarten Mous, die een masterclass “Jongerentalen in wereldsteden” gaf. Er staan vele interessante masterclasses geprogrammeerd, twee per dag.IMG_0345

En wat dacht je van de try-out van Willem Nijholt, die “Oeroeg” gaat vertolken. Hij doet dat vanuit het Volkshuis en dat is op een groot scherm in het station te volgen. Na afloop praten Philip Freriks en Abdelkader Benali met het publiek na.

En zaterdag is er een ‘Rooftop’-concert met Moke, niet te versmaden natuurlijk. En elke dag een schrijver in de AKO Leeslounge, donderdag Maarten ’t Hart, vrijdag Tomas Ross en zaterdag Ivo Victoria.

Kortom, te veel om op te noemen. Komt dat dus zien, horen, ruiken, voelen en ervaar het station zoals je het nog nooit hebt ervaren. Hieronder nog een plaatje van de nieuwe AKO boekwinkel met op de eerste verdieping de Leeslounge. IMG_0346

3 gedachtes over “Try Out Festival – Leiden CS

 1. Ik kon er zelf niet bijzijn….leuk dat ik bij jou, net als bij Glibber, van een stukje Leiden kan genieten…op afstand. Mijn Manlief (spuitgast in het mooie Leiden) geniet met me mee)

  He en dank je wel voor je steun….het doet me echt heel erg veel goed, en dat van “semi-wildvreemden”.

  Like

 2. Ik heb er niets van kunnen zien, maar het was wel een heel spektakel. Al vind ik het woord ‘wereldstation’ toch wel van enige arrogasntie van de zijde van NS getuigen.

  Like

 3. Ik vind dit echt een heel leuk initiatief .
  Ben vandaag nog even bij Moke wezen kijken op het dak van het station, was wel erg geinig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.