Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Try Out Festival – Leiden CS

Vandaag begon een uniek festival op station Leiden CS, het Try Out Festival. Een festival dat zich helemaal op het Leidse station afspeelt, met muziek, theater, dichters, literatuur, workshops, films. Eigenlijk alles waar het etiket cultuur op geplakt kan worden. IMG_0343

Het openingsconcert begon om 18.00 uur aan de voorkant van het station. De Leidse Fanfare speelde samen met het Sireneorkest, een gebeuren dat werd georganiseerd door de Veenfabriek, het muziektheaterensemble van Paul Koek. Dit Sireneorkest bestaat uit vijf mensen, die allemaal verschillende sirenes bespelen (ik weet eigenlijk niet of je een sirene bespeelt). Anyway, het is nog een hele kunst om alle sirenes op eenzelfde toonhoogte te krijgen. De Leidse Fanfare zorgde voor een ritmische begeleiding, zij stonden op de begane grond.

Station Leiden CS is een proefstation van de NS, waar allerlei nieuwe winkelformules worden uitgeprobeerd. Een mooi voorbeeld zijn de toiletten, die zo fraai zijn dat de landelijke pers werd gehaald vanwege het feit dat mensen langdurig op de toiletten bleven zitten. Want die zijn mooi, ruim, licht, kleurig en dan wil je het ochtendkrantje daar wel even rustig lezen.

Wat gebeurt er nog meer, de komende dagen. Want het Try Out Festival duurt nog tot en met zaterdag. Alle vier avonden is er van 19 tot 22 uur een rechtstreekse uitzending van 3FM met “Serious Talent Live”, met Michiel Veenstra.

Er zijn masterclasses van de Universiteit Leiden met topwetenschappers. Ik zag prof. dr. Maarten Mous, die een masterclass “Jongerentalen in wereldsteden” gaf. Er staan vele interessante masterclasses geprogrammeerd, twee per dag.

En wat dacht je van de try-out van Willem Nijholt, die “Oeroeg” gaat vertolken. Hij doet dat vanuit het Volkshuis en dat is op een groot scherm in het station te volgen. Na afloop praten Philip Freriks en Abdelkader Benali met het publiek na.

En zaterdag is er een ‘Rooftop’-concert met Moke, niet te versmaden natuurlijk. En elke dag een schrijver in de AKO Leeslounge, donderdag Maarten ‘t Hart, vrijdag Tomas Ross en zaterdag Ivo Victoria.

Kortom, te veel om op te noemen. Komt dat dus zien, horen, ruiken, voelen en ervaar het station zoals je het nog nooit hebt ervaren. Hieronder nog een plaatje van de nieuwe AKO boekwinkel met op de eerste verdieping de Leeslounge.

Mobiele versie afsluiten