ADO-baas André Wetzel in Koudekerk

Afgelopen vrijdag was André Wetzel, de technisch directeur van ADO Den Haag, te gast bij de voetbalvereniging Koudekerk te …., inderdaad, juist, Koudekerk dus. Hij was samen met George Zevenbergen, de eigenaar van Moods, een restaurant in Delft dat kennelijk heeft meegedaan aan het tv-programma “Mijn Tent Is Top”. Voor HW een volstrekt onbekend programma omdat hij slechts bij hoge uitzondering naar een commerciële omroep kijkt (hooguit voor een voetbalwedstrijdje). Dit alles in het kader van een Business Avond, waarvoor HW was uitgenodigd als medewerker van het sportprogramma van Radio Rijnwoude en als mede-organisator van de jaarlijkse Radio Rijnwoude Cup.

De avond begon met een training voor de jeugd, onder leiding van Aart-Jan van Boksel, een oud-trainer van Koudekerk en tegenwoordig trainer van de C1 van ADO Den Haag. Helaas moest ik dit missen omdat ik, ik durf het bijna niet te zeggen, vergeten was. Gelukkig belde goede radiovriend PF op om te vragen of ik nog kwam. Dus fluks in het autootje gesprongen en knalhard richting Koudekerk gescheurd.

Een gezellig volle kantine, kopje koffie met wat lekkers en beginnen maar. Feitelijk was de insteek van de avond het samenwerken als team. Dat geldt voor voetbalteams, maar ook in een restaurant. Eigenlijk geldt voor alle soorten teams, dus ook op je eigen werk.

Interessant was de opmerking van Wetzel, dat er meestal sprake is van ‘remmers’ en ‘trekkers’. Dat was zijn ervaring toen hij bij ADO Den Haag begon. Daarvoor was hij succesvol en minder succesvol met VVV Venlo. Volgens Wetzel is teambuilding ‘een kopje koffie met een plakkie cake’, waarbij vooral het laatste van belang is.

Hij vertelde dat strategische teambuilding betekent dat iedereen op eenzelfde manier over een probleem nadenkt. Het probleem moet iets van de spelers worden, waarvoor zij oplossingen bedenken. Tactische teambuilding daarentegen betreft de afspraken die vooraf worden gemaakt hoe spelers op het veld functioren.

Leuk was het om te horen dat het gedrag van trainers langs de lijn pure show is. Want een speler hoort echt niet wat jij als trainer langs de kant loopt te roepen en gebaren. En eigenlijk heb je afspraken gemaakt en is dat gedoe langs de lijn niet nodig. Wetzel vertelde ook nog dat hij door FC Twente was gepolst en dat hij met Heerenveen heeft gesproken, voordat hij van VVV Venlo overstapte naar ADO Den Haag.

Peter Zevenbergen, eigenaar van restaurant Moodz in Delft, vertelde dat hij ook voetbaltrainer is geweest. Hij begon als jeugdvoetbaltrainer (is HW vroeger ook geweest) bij de D1 van Laakkwartier, ging naar de C2 van Den Haag en deed daarna onder leiding van Bob Klootwijk de A1 van Den Haag. Zijn credo is dat je altijd duidelijk en eerlijk moet zijn omdat je anders ongeloofwaardig wordt. Dat geldt ook voor het personeel in een restaurant, die elke avond opnieuw een topprestatie moeten leveren.

Na afloop heeft HW, samen met radiokornuit PF, nog een interview voor Radio Rijnwoude gedaan met André Wetzel. Dit interview is inmiddels gisteren in het sportprogramma uitgezonden. Hier kun je de uitzending nog beluisteren, als je tenminste de tijd hebt. Na afloop heeft HW nog gezellig doorgebabbeld met allerlei mensen, hapjes tot zich genomen, gelachen, gedronken en wat dies meer zij.

4 gedachtes over “ADO-baas André Wetzel in Koudekerk

 1. Toch wel grappig, dat het nu zo slecht gaat met ADO en dat VVV na zijn vertrek veel beter is gaan draaien… Wel een beetje flauw van me. Komt door TV West die door overprogrammering wat ADO betreft heeft gezorgd dat ik een hekel aan die ploeg heb gekregen.

  Like

 2. Tja, teambuilding en strategie, het lijkt erop dat je er niet omheen komt, wil je als club of als organisatie iets (langdurigers) fundamenteels bereiken.
  Als ik al iets van voetbal zie, is het heel toevallig bij het zappen, zoals gisteren bijv. een aantal doelpunten in de wedstrijd Ajax tegen Heerenveen.
  Er zat ook vaart in die wedstrijd. Kennelijk zaten de spelers lekker in hun vel, was de conditie goed en hadden ze er zin in. Aan de Heerenveense kant werd m.i. toch ook aardig gevoetbald. Dat tegendoelpunt vond ik bijv. echt niet verkeerd. Wat de trainer hieraan heeft bewerkstelligd, kan ik alleen maar naar gissen, maar ik ben dan ook nooit voetballer geweest en een geweldige teamspeler ben ik alleen in een geweldig team.

  Like

 3. Hahahahh ik moest ook gelijk denken, hij vertelt het mooi maar zie het bij ADO niet echt terug.
  Wel leuk zo’n avondje , ga straks even het verslag luisteren.

  Like

 4. Ik heb niks met voetbal, maar als socker mom, wat ik tegenwoordig ben, heb ik mezelf verplciht het logje toch even te lezen. ik ben bang dat ik namelijk mijn zoon anders binnenkort niet meer begrijp 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.