Kiezen, stemmen en gekozen zijn

Na 28 jaar mocht ik weer eens mijn stem uitbrengen in Leiden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen nog wel. En dat betekende dat ik de afgelopen week kennis moest nemen van de Leidse partijen. En dat waren er veel, zeg. Want in mijn vorige woonplaats was het stemmen gewoon simpel en overzichtelijk, CDA, PvdA, VVD, D66, SGP/CU en nog een lokale partij. Daar kun je geen rare fratsen mee uithalen, maar er zitten ook geen verrassingen of kleurrijke figuren tussen.

Die zijn er wel in Leiden. De Stadspartij Leiden Ontzet is zo’n kleurrijke partij met een Jan Boer, een Eli de Graaff, een Peter Labruyère. Een lijsttrekker die nog gewoon de Leidse RRR laat rollen, binnensmonds praat, maar wel allemaal heel betrokken zijn bij de stad. Een Partij Sleutelstad, waarvan de lijsttrekker tijdens het debat zei voorstander te zijn van de ontwikkeling rond de Haven omdat ze er zelf in de buurt woont. Kijk, dat is nog eens eerlijke politiek. Geen gezeur, gewoon een mooie buurt in mijn buurt.

Maar wat te kiezen. Zelf ben ik een voorstander van de Rijn Gouwe Lijn omdat ik denk dat die Leiden over vele jaren economisch voordeel op gaat leveren. En ik ben tegenstander van het volbouwen van het Groene Hart, dus ook van de Oostvlietpolder. Er zijn nog voldoende slecht ingerichte oude bedrijfsterreinen, die opnieuw kunnen worden ingericht waarmee het in het landschap plempen van nieuwe bedrijfsterreinen niet meer nodig is.

Er bleek geen enkele partij te zijn die deze standpunten deelde. Wat nu, dobbelen? Lootjes trekken? Op alfabet stemmen? Nee, maar niet gedaan want dan komt de C van CDA en Christen Unie om de hoek kijken. En dat zijn niet mijn partijen, ben niet zo reli.

Maar goed, ik ben er wel uitgekomen. En heb dus weer voor het eerst sinds lange tijd in Leiden gestemd. En het voelde anders dan in Rijnwoude. Net alsof het belangrijker was (dat is natuurlijk helemaal niet zo). Minder persoonlijk want in Rijnwoude kende je de leden van het stembureau persoonlijk.

Maar goed, het was mijn eerste serieuze daad sinds de terugkeer van HW naar Leiden.

3 gedachten over “Kiezen, stemmen en gekozen zijn

  1. Tja, dat was weer voor de eerste keer stemmen in Leiden natuurlijk! Leuk man, ben blij dat je er woont…

    Mijn durrup is weer een VVD gemeente geworden, wat ik ook stem…

  2. Gelukkig werd er een verkiezingskrant verspreid waarin alle issues stonden met de visie van de partijen erbij. En zo kwam ik toch weer op de partij waar ik al jaren op stem! Dat was een landelijke partij en zeker geren stadspartij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *