Dead or Alive: 150 jaar Leidsch Dagblad

Een hele grote taart om het 150-jarig jubileum van het LD te vieren

Ik ben een nieuwsjunk. Ik lees graag kranten in mijn schaarse vrije tijd. Ik lees de kranten dan bij voorkeur van pagina 1 tot pagina laatst. Van linksboven naar rechtsonder, niets mag mij ontgaan.
Ik hou van kranten, ik bewonder de opmaak, de typografie en, als mijn neus het toelaat, de geur van de krant.
Maar er is iets mis met de kranten. Steeds minder mensen lezen een krant en er staan ook minder advertenties. Ontlezing en jongeren krijgen de schuld. Maar dat is niet juist, want er wordt meer gelezen dan ooit en jongeren lezen alles wat los en vast zit, alleen op een andere manier.

Redacteuren leggen hun werk uit tijdens de open dag

Om eens over deze serieuze zaken na te denken organiseerde het Leidsch Dagblad een heus debat. Met deskundige panelleden uit de mediawereld. Er zat zelfs iemand in het panel die deel uitmaakte van de commissie Brinkman. U weet wel, die commissie die internetbelasting wil invoeren en subsidie aan kranten wil geven.
Want kranten zijn de hoeder van onze democratie. Althans, dat vinden ze in ieder geval zelf nog. Het laatste ware democratische bastion, die de macht aan de kaak stelt. Goed dat er dus kranten zijn. Maar de gemiddelde burger is het daar dus kennelijk niet mee eens, want die leest steeds minder kranten. Domme, domme burger!
En het Leidsch Dagblad kan nog honderd jaar mee, zei de hoofdredacteur. Als de lezers tenminste de komende honderd jaar niet eerder dood gaan. Want de kranten sterven uit omdat er geen jonge lezers bij komen. Die lezen de Spits, de Pers en de Metro. Lekker gratis, geen lange ongevraagde teksten, vlotte opmaak, veel plaatjes.
Maar dat is natuurlijk geen serieuze journalistiek.Want u gelieve wel de achtergrondpagina’s te lezen, met indrukwekkende verhalen over de toestand in Bhutan.

Zo ziet het redactie opmaaksysteem er uit

Anyway, de boodschap is dat de krant met de website een puur regionale insteek moet kiezen wil ze overleven. Want anders is “death coming” en sneller dan menigeen denkt.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt tijdens de open dag van het Leidsch Dagblad op 6 maart.

Oude kranten lagen ter inzage, let op het biermerk
Oude kranten lagen ter inzage, let op het biermerk

3 gedachten over “Dead or Alive: 150 jaar Leidsch Dagblad

  1. Het Leids Dagblad is een krantje van niks, jammer maar waar.
    Ooit kreeg ik de versie Noordwijk in porties van 10 exemplaren achteraf en scande dit voor lokaal (Noordwijks) nieuws. In 3 minuten was ik klaar en bleef dan ook nergers hangen bij bepaalde koppen.

    Je mist er niets aan.

    Anders met de nrc.
    Sinds een week of wat komt die iedere dag op de deurmat. Wel jammer in mijn situatie dat het een avondkrant is.
    En we gaan er ook niet mee door. Te veel weekenden elders nl. En over twee jaar zijn we nog minder thuis.
    Die krant lezen we al jaren en jaren (zaterdageditie) en is echt de moeite waard. Maar er is zoveel meer . . films van filmnet, mooie cd’s, ook heel recente nieuwe dowloads daarbij, interessante tv programma’s en surfen op het net.

    Mijn ervaring is dat zelfs voor een pensionado een dagelijkse krant nog teveel aan leesvoer biedt om van boven tot onder te lezen, tenzij je die junk bent die de andere media dan maar even links laat liggen.

    Zo dit was mijn commentaartje

    Zachi

  2. Ik vind het juist nostalgie om een stukje Leidsch Dagblad te zien op je site! Als Leidse Glibber (tegenwoordig wonend in het Brabanste zuiden) blijft me dit toch altijd weer triggeren! Leuk!!
    Wij lezen overigens de Volkskrant… doen dat al jaren en zullen dat waarschijnlijk ook nog wel jaren blijven doen! 😀

    p.s. ik ben hier via Repel terecht gekomen. Leuk hoor!

  3. Sluit me aan bij Zachi. Jaren bij/met Ingrid het LD moeten lezen. Heb overigens ook niets met “kwaliteitskranten”. Die roepen mij te hard dat ze kwaliteit leveren. Soort van boekenbalgedrag. Het klopt, er wordt anders gelezen of gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *