Dead or Alive: 150 jaar Leidsch Dagblad

Een hele grote taart om het 150-jarig jubileum van het LD te vieren

Ik ben een nieuwsjunk. Ik lees graag kranten in mijn schaarse vrije tijd. Ik lees de kranten dan bij voorkeur van pagina 1 tot pagina laatst. Van linksboven naar rechtsonder, niets mag mij ontgaan.
Ik hou van kranten, ik bewonder de opmaak, de typografie en, als mijn neus het toelaat, de geur van de krant.
Maar er is iets mis met de kranten. Steeds minder mensen lezen een krant en er staan ook minder advertenties. Ontlezing en jongeren krijgen de schuld. Maar dat is niet juist, want er wordt meer gelezen dan ooit en jongeren lezen alles wat los en vast zit, alleen op een andere manier.

Redacteuren leggen hun werk uit tijdens de open dag

Om eens over deze serieuze zaken na te denken organiseerde het Leidsch Dagblad een heus debat. Met deskundige panelleden uit de mediawereld. Er zat zelfs iemand in het panel die deel uitmaakte van de commissie Brinkman. U weet wel, die commissie die internetbelasting wil invoeren en subsidie aan kranten wil geven.
Want kranten zijn de hoeder van onze democratie. Althans, dat vinden ze in ieder geval zelf nog. Het laatste ware democratische bastion, die de macht aan de kaak stelt. Goed dat er dus kranten zijn. Maar de gemiddelde burger is het daar dus kennelijk niet mee eens, want die leest steeds minder kranten. Domme, domme burger!
En het Leidsch Dagblad kan nog honderd jaar mee, zei de hoofdredacteur. Als de lezers tenminste de komende honderd jaar niet eerder dood gaan. Want de kranten sterven uit omdat er geen jonge lezers bij komen. Die lezen de Spits, de Pers en de Metro. Lekker gratis, geen lange ongevraagde teksten, vlotte opmaak, veel plaatjes.
Maar dat is natuurlijk geen serieuze journalistiek.Want u gelieve wel de achtergrondpagina’s te lezen, met indrukwekkende verhalen over de toestand in Bhutan.

Zo ziet het redactie opmaaksysteem er uit

Anyway, de boodschap is dat de krant met de website een puur regionale insteek moet kiezen wil ze overleven. Want anders is “death coming” en sneller dan menigeen denkt.

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt tijdens de open dag van het Leidsch Dagblad op 6 maart.

Oude kranten lagen ter inzage, let op het biermerk
Oude kranten lagen ter inzage, let op het biermerk