Voetbal is toch een raar gebeuren

In Nederland hebben we één voetbalfinale, de finale om de KNVB beker. Deze wordt altijd in het Feyenoord stadion gespeeld, dat is ondertussen een soort traditie. In tegenstelling tot Engeland slaagt Nederland er echter niet in om daar iets moois van te maken. Hoewel het de laatste jaren de goede kant opging.

Maar nu zijn Feyenoord en Ajax tot die finale doorgedrongen. En dat betekent shit. Want de “supporters” van beide clubs slaan elkaar het liefst de hersens in. Het begrip “supporter” in deze is misschien dan ook wel wat heftig uitgedrukt. Want echte voetbalsupporters komen natuurlijk niet om de hersens van een ander in te slaan, maar om van een mooie, spannende wedstrijd te genieten.

Maar goed, we weten hoe het met het voetbal gaat, een paar drankjes en pilletjes verder en de Nederlander verwordt tot een Neanderthaler. Dat is bekend en daarom is er voor zo’n wedstrijd ook altijd heel veel politie nodig. Maar nu gaat het verder, want op het internet wordt gedreigd met ernstige dingen. We weten natuurlijk niet precies wat voor ernstige dingen, maar het is wel heel ernstig. En daar maken de ‘autoriteiten’ zich dan weer zorgen over want die zijn verantwoordelijk voor de openbare orde. dus moet er nog meer ME met helmen en schilden de straat op om dat alles in goede banen te leiden.

Edoch, onze wijze bestuurders en andere hotemetoten hebben nu besloten dat de finale wordt gesplitst in twee wedstrijden, eentje in Rotterdam en eentje in Amsterdam. En dat nu snap ik niet. Want de overheid geeft nu eigenlijk gewoon te kennen dat ze geen orde kunnen houden en dat de supportersleiders dus eigenlijk de overhand hebben. Ziet u ze al gniffelen in hun duistere spelonken?

We hebben potdorie een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, die alle kwaadwillende terroristen in spé in de gaten houdt en ons voortdurende vertelt dat het gevaar niet verdwenen is. Daarom moeten wij afluisteren toestaan en nog veel meer onplezante aantastingen van de burgerrechten voor het goede doel dulden.

Maar een aantal agressieve leiders van de supportersgroepen, die kunnen we niet de baas. Die kunnen we niet afluisteren, die kunnen we niet volgen, die kunnen we niet in de gaten houden, die kunnen we niet hinderlijk achterna lopen. Daar wijken we gewoon voor. Ik snap dit niet, ik wil dit niet snappen. Voor de goede orde, ik ben geen strakke ordehandhaver, maar dit vindt ik echt een échec van onze overheid.

Foei, dat dit in ons land kan.

Dit moest me even van het hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: