Lekker weer in Leiden, zelfs voor parkieten

Dat het de afgelopen tijd lekker weer was in Leiden is niemand ontgaan. Zelfs parkieten hebben ontdekt dat het goed toeven is in het mooie Plantsoen, aan de oevers van de singel.

Gek is dat eigenlijk, dat de zon zo’n immens gevolg heeft voor het gevoel van mensen. Immers, het hoeft maar even zonnig te zijn en iedereen doet alsof de zomer eindelijk is aangebroken. De kasten worden overhoop gehaald, op zoek naar fleurige zomerse kledij, maar echt Rokjesweer was het nu vaak ook net weer niet. Want de wind zat toch regelmatig in de verkeerde hoek. Maar goed, het humeur van het grootste deel der Nederlandse mensheid steeg naar tropische hoogten, en dat is ook wat waard.

De terrassen kwamen, eerst nog aarzelend maar later met volle overtuiging weer helemaal vol te zitten. Hetgeen voor de binnenstadbewoners weer even tot gewenning leidde, want die hadden vrij lang zonder herrie hoeven doorbrengen.

Maar, beste binnenstadbewoner, maak uw borst maar nat want de zonaanbidders en daarbij behorende terraszitters zijn weer in opmars. En zij zullen nog lang voor onrustige nachten zorgen (tenzij het weer gaat regenen).

Ook de harten van de boot- en sloepbezitters maakten een klein vreugdedansje, want het mocht weer. De golfjes op de grachten smeekten weer om bevaren te worden en natuurlijk voldeden de heren (en enkele dames) stuurlui graag aan deze smeekbede.

En ook de rondvaartboten werden vliegensvlug gereed gemaakt om de drommen toeristen het mooie Leiden vanaf het water te laten zien. De witte wijn in de koeler, de sjaal nonchalant om de hals gedrapeerd, een enkeling die durft, met een heuse schipperspet op, alle zomers waterse taferelen konden weer worden aanschouwd.

Leiden, here we come, leek de wereld te roepen. En wie zijn wij dan om deze lokroep te weerstaan.