3 oktober – Leiden’s Ontzet (Dag Eén)

Voorbereiding in de Hooglandsekerk-Choorsteeg

In 1574 werd Leiden door de Spanjaarden belegerd, maar als door een wonder slaagden de Geuzen er in de stad te ontzetten. Dat was op 3 oktober 1574.

En om dat te vieren is er ieder jaar op 3 oktober een groot feest. Een enorm feest eigenlijk, dat je ooit moet hebben meegemaakt. Anders is je leven niet compleet.

Dagenlang van tevoren heerst er al een bepaalde nerveuze, spannende sfeer, zo van ‘het feest gaat weer komen’. De stad wordt aangekleed, zoals hier te zien bij café De Bonte Koe. Een ballonnenhemel siert de hele steeg, waar uitgebreid gefeest gaat worden.

Teatro due Mondi

Het feest begint altijd al op 2 oktober, de historische aanloop naar het Grote Feest. Vorig jaar werd het feest geopend met een Openingsevenement, dit jaar verzorgd door het Italiaanse Teatro due Monde. Zij brachten het straattheaterstuk ‘Fiesta’, toepasselijk want het gaat over feesten, een festival. Kleurrijk uitgedost, muzikaal en met het nodige drama werd het talloze publiek vergast op een spektakel met vuur en rook.

Kleurrijk en fantasievol theater
Het spektakel nadert zijn ontknoping

Na de spectaculaire opening, die om precies 15.74 uur begon, trok het talrijke publiek opgetogen de stad in. Want daar begon het allemaal, de bandjes op de vele podia bij de café’s, het grote Lunapark (zo heet de kermis op 3 oktober) natuurlijk en ook de Grote Hutspotmaaltijd.

In de rij voor de hutspot

Heel veel Leienaren, die lid zijn van de 3 October Vereniging, gaan dan in een lange rij staan om een heerlijke hutspot uitgereikt te krijgen. Onder de prachtige bomen op de Hooglandse Kerkgracht vindt dit evenement plaats. Aan lange houten tafels (en statafels) wordt de hutspot gebroederlijk en gezusterlijk verorberd, met een wijntje of een biertje er bij. En dat alles in een heerlijk gezellige sfeer en met muziek van de Leino’s.

De hutspot met jus en bier smaakte weer heerlijk

Jammer genoeg begon het tijdens de maaltijd te regenen, maar echte Leienaren laten deze dagen zich door niets stoppen. “Juh, een beetje rregen kan de prret niet drrukke”.

Het begin van de Taptoe

Na de hutspot was het tijd voor de traditionele Grote Taptoe, waarbij de ene helft van de Leienaren kijkt naar de andere helft die in de Taptoe meelopen. Trotse opa’s en oma’s kijken naar hun kleinkinderen en herinneren zich hoe ze zelf mee liepen. En jawel, HW heeft ook in de Taptoe meegelopen. Het Taptoe motto was dit jaar ‘Een lint van licht’.

In de Taptoe lopen verenigingen van alle soorten mee, van studentenverenigingen tot korfbalverenigingen. Hieronder een aantal Taptoe foto’s.

Fietsende dames van het jeugdcircus

De winnaars van de Taptoe, gymnastiekvereniging Groen Wit

De 90 jarige gymnastiekvereniging Groen Wit won de eerste prijs in de Taptoe met hun groene paraplu’s en de demonstraties van wat gymnastiek (tegenwoordig noemen we dat ook wel ‘turnen’) vermag.

De Taptoe duurt ruim een uur voordat iedereen is voorbijgetrokken. En natuurlijk moeten bij de standbeelden van Van der Werff en Van Hout kransen worden gelegd. Want we dienen niet te vergeten dat het wel om een officiële herdenking gaat. We zijn immers bevrijd van die vermaledijde Spanjolen.

Gelukkig was de regen precies bij de start van de Taptoe gestopt, zodat iedereen lekker kon kijken.

Alleen waren de deelnemers wel nat, want die stonden bij het begin wel in de regen.

Roomburg, de hockey vereniging
En als afsluiter natuurlijk het vermaarde Leidse muziekkorps K & G

En met de trompetters nog duidelijk in mijn oren, ze stonden eventjes naast me stil, werd de eerste dag van 3 October afgesloten. Op naar Dag Twee, de zondag, die officieel eigenlijk niet meetelt.

Een gedachte over “3 oktober – Leiden’s Ontzet (Dag Eén)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *