3 oktober – Leiden’s Ontzet (Dag Drie)

Reveille op het Stadhuisplein

De echte 3 oktober dag, dit keer dus op 4 oktober. Maakt niet uit, doen we ook vriendelijk voor alle dieren.

Vroeg uit de veren, want HW en eega moesten wel om 7.00 uur op het Stadhuisplein zijn voor de Reveille. Lekker met honderden andere Leienaren uit volle borst liederen zingen. Kwamen daar Leo, Lenie, Aad en Nicolette tegen, die ook al vroeg op waren.Daarna tijd voor een kopje koffie om even bij te komen van het vroege ontwaken. Maar niet te lang gewacht, want het werd al snel 8.00 uur, tijd voor de Koraalzang.

Zingen in het Van der Werfpark

Altijd indrukwekkend om daar met heel veel mensen samen oude liederen te zingen. Ik krijg altijd kippenvel bij “Mijn Nederland”, vooral als iedereen uit volle borst “‘k Heb u lief, mijn Nederland!” zingt. Komt altijd aan op de vroege ochtend. Joost Bleijie deed weer zijn gebruikelijke humoristische toespraak en uiteindelijk werd afgesloten met het Wilhelmus. En dan is het tijd voor de Haring en het Wittebrood.

Haring en Wittebrood in de Waag

Achter aansluiten in een immense rij, die zich uitstrekte tot de Vrouwensteeg. Maar het ging zoals gebruikelijk weer snel en voor HW en eega het wisten stonden we al in de Waag, waar o.a. Jochem Myjer al brood stond uit te delen. Eerst een Geuzenbrood en daarna vier rauwe haringen in een plastic zakkie. Geweldige sfeer, daar in de Waag. Vrolijke gezichten, goede humeuren, lekkere haringgeur, maar ook de geur van vers brood.

In de rij voor het haring schoonmaken

Daarna naar buiten om aan te sluiten in de immense rij om de haring te laten schoonmaken. Want ja, rauwe haring is ook zo wat!

Allemaal dames met een lief hoofddoekje, die tegen een kleine vergoeding de haringen perfect schoonmaken. Veel humor in de massa voor de kraampjes, veel rollende Leidse rrrrrr-en, en al met al toch zo’n drie kwartier geduldig wachten tot je met je vier harinkies aan de beurt bent.

Dan begint de buik toch wat te knorren want die wil wel een vulling, dus fluks een koffiezaak aangedaan voor een hete koffie met carrotcake. En dan richting huis om de haring weg te brengen en te wachten tot de optocht gaat komen.

Geduldig wachten op de optocht

Een gedachte over “3 oktober – Leiden’s Ontzet (Dag Drie)

  1. Het waren een paar lange dagen! Ook hier in Casa Repel: de Brandmeester moest veel stappen en zo 🙂

    Enorm pech van het weer op de 2e….de Daltons hadden dan wel weer mazzel op zondag op de kermis….maar mijn hemel die prijzen!!!! Ik heb een godsvermogen uitgegeven en we zijn bijna nergens ingeweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *