3 oktober – Leiden’s Ontzet (Epiloog)

 

Keep Them Rolling

 

Te laat, te laat, maar na alle eerdere blogs over 3 Oktober – Leiden’s Ontzet moest de optocht natuurlijk nog voorbijkomen. Vandaar deze epiloog van een prachtige zonnige middag.

De optocht had dit jaar als thema “Grenzeloos Feesten” en begon traditioneel met het lopend Leids vendel, de erewacht te paard en de koetsen met alle bobo’s. De echte opening waren de ‘Hollandse Feesten”, belichaamd door de WO II voertuigen van ‘Keep Them Rolling’.

 

Wachten in het zonnetje

 

Traditiegetrouw start de optocht om 13.00 uur en dat betekent dat massa’s mensen zich al ruim voor de tijd langs de route verzamelen. Op de foto zie je een aantal senioren van het Huis op de Waard, die hadden plaatsgenomen op het Levendaal, vlakbij ons huis. Lekker in de rolstoel in het zonnetje, gezellig keuvelend en af en toe een heus drankje, dat hoort er bij.

 

Praalwagen Oogstfeest

 

Na de oude voertuigen van ‘Keep Them Rolling’, waaronder een rupsvoertuig kwam de optocht op gang met allerlei voorbijtrekkende feesten.

Na Koninginnedag, Prinsjesdag en Oranjebal kwam de praalwagen ‘Oogstfeest’ langs, geïnspireerd op de Fiestas de San Mateo van het Spaanse stad Logrono. Dit is net zo’n groot feest als de 3 Oktoberfeesten hier.

 

Een Hindoestaanse bruiloft

 

Daarna was het tijd voor de trouwfeesten. Zo kwamen traditionele Indonesische, Surinaamse, Marokkaanse en Hindoestaanse bruidsparen voorbij, de één nog mooier dan de ander.

Na de bierwagens van het Oktoberfest, bekend van Louis van Gaal, was het tijd voor het Oudejaarsfeest. Uiteraard met Heidi’s en Peters in ‘dirndl’ en ‘lederhose’.

 

Piccolo, oh piccolo - drumfanfare VIOS

 

Uiteraard hoort er bij een grote optocht veel muziek. Daarom lopen er ook veel korpsen rond, zoals de Drumfanfare FBL, de Band of Liberation, de junioren van K&G, Show- & Marchingband Amigo, drumfanfare VIOS, Con Fuoco en natuurlijk de Show- en Marchingband K&G. Allerlei wereldse klanken sloegen om de oren van HW en eega.

 

Chinees Nieuwjaar

 

En een heel groot feest is natuurlijk ‘Happy New Year!’.

Zo trokken nieuwjaarsvierders uit de hele wereld aan ons oog voorbij. De kinderen van de Dukdalf en de Lucas van Leyden zagen er prachtig uit in hun Chinese kleding. En ze strooiden ook nog eens kwistig rond met vuurwerk, tot groot vermaak van het publiek.

De optocht werd afgesloten met een werkelijk prachtige praalwagen. Kleurig, enorm groot en er waren honderden details om te bekijken. De ooh’s en aah’s waren niet van de lucht toen deze wagen voorbij kwam. En het bleek nog best lastig om de wagen langs alle vluchtheuvels te krijgen. En als uitsmijter was er natuurlijk de geweldige show- en marchingband van K&G, the best there is.

 

Alaaf, alaaf!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *