Leiden is leuk: NS Try Out Festival

Opbouw bultrug van Naturalis

Dat Leiden altijd leuk is weet natuurlijk iedereen al. Maar afgelopen week was er weer zo’n bijzonder evenement. Het NS Try Out Festival streek voor de tweede keer neer bij het station Leiden Centraal. Muziek, theater, literatuur,  film en kunst vonden allemaal hun plaats op het Leidse station. Vorig jaar als experiment alleen in Leiden, dit jaar in nog drie andere steden. En het mooie van dit festival is de samenhang met andere plaatselijke culturele evenementen, zoals het Leids Film Festival, het Stukafest, de Leidse musea en de universiteit.

Zo stond er voor het station een ruimte waar medewerkers van Naturalis het geraamte van een levensgrote bultrug opbouwden. Rib voor rib, wervel voor wervel werd langzaam zichtbaar hoe groot een bultrug is en hoe de meer dan acht meter lange walvis, die bij Ameland was aangespoeld, er uit gezien moet hebben. Een mooie reclame voor de lopende tentoonstelling over walvissen.

Bak-Chai door het PS Theater

Een echte try-out kwam van het PS Theater. Zij gaven een voorproefje van hun nieuwe voorstelling ‘Bak-Chai’, die komend weekend tijdens het Festival Key of Life de première krijgt.

‘Bak-Chai’ is een dansfeest, game en theaterstuk inéén. Het is een gevecht met het bewustzijn, een dans van manipulaties en een val in een trance. Game en performance zorgen ervoor dat de herrie stilte wordt, ze dreigen ons naar een desastreus einde te brengen. Althans, zo staat het in het programma. Op mij kwam het over als bewegen op een stevige beat, tegelijkertijd worden opgenomen, op een beeld de hervertoning zien (een soort van loops), waardoor een wisselwerking ontstaat tussen ruimte en beeld. En dat werkte prima in de stationshal, waar een aantal reizigers enthousiast ging meedoen.

De Kinect

Een andere manier om hetzelfde effect te bereiken is de Kinect voor de Xbox. Dit nieuwe speeltje van Microsoft vertaalt lichaamsbewegingen in een videogame, zodat je jezelf ziet bewegen in een game. En dit zonder een controller zoals bij de Wii.

Heel bijzonder om te zien hoe mensen bewegen en zichzelf voor hun neus terug zien in de game. Dat wordt weer een heel nieuwe ervaring voor de Sint en de Kerstman, eind van dit jaar.

Doordat ik weinig tijd had heb ik van de andere gebeurtenissen weinig meegemaakt, maar het programma zag er in ieder geval weer prima uit. Hopelijk komt er volgend jaar weer zo’n boeiend NS Try Out Festival op Leiden Centraal.

Een gedachte over “Leiden is leuk: NS Try Out Festival

  1. Ik ben blij dat ik je log lees en er dus nog iets van mee krijg….jammer dat ik alles heb gemist. Ik ben blij dat Leiden nog veel doet aan cultureel….ondanks Rutte 1!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *