Leids Film Festival – Mijn tweede dag

Na de eerste vier films op donderdag kwam ik toch wel wat vermoeid thuis. Je moet er even in komen, zo’n filmfestival. Even wennen aan het achter elkaar kijken, het zitten, het tussendoor haasten van de ene naar de andere zaal, het snelle eten.

Maar gelukkig begon de vrijdag later dan de andere dagen. Kennelijk moesten de vrijwilligers ook even uitslapen en bijkomen van de drukte gedurende de openingsdagen. Want het was al flink druk geweest en met het weekend voor de boeg zou het alleen nog maar drukker worden.

Mijn tweede festivaldag begon om 17.15 uur, een alleszins aanvaardbare tijd. Maar dat betekende tegelijkertijd dat er geen vier films in vat zaten, maar slechts drie. Oh well, you just can’t have it all, right?

Drie films dus, een Italiaanse, een Amerikaanse en een Engelse. Mooi verdeeld over de verschillende filmculturen, met een grote kaskraker in het midden, “The Social Network” van David Fincher.

Maar om te beginnen een Italiaanse mystery-thriller, “La Doppia Ora”, hetgeen zoveel betekent als het ‘dubbele uur’. En daarmee wordt een tijdsaanduiding bedoeld als bijvoorbeeld 20.20 uur. Eigenlijk had de film dus niet om 17.15 uur moeten beginnen, maar om 17.17 uur.

Kseniya Rappoport en Filippo Timi

FILM 5: “La Doppia Ora”

Regie: Giuseppe Capotondi. Met o.a. Kseniya Rappoport en Filippo Timi.

Sonia werkt als kamermeisje in een hotel. Als ze een kamer schoonmaakt, springt de hotelgast, een jonge vrouw, uit het raam. Waarom? Geen idee. Sonia is uiteraard even de kluts kwijt, maar pakt haar dagelijkse gang weer op. Ze gaat naar een speeddate bijeenkomst, want kennelijk zoekt ze een man. Als de speeddate bijna is afgelopen, schuift Guido als laatste man aan haar tafeltje aan. Er springt een vonk over tussen die twee, ze maken een vervolgafspraak.

Guido blijkt een ex-politieman, die nu in de beveiliging zit. Zijn vrouw is een paar jaar eerder overleden. Op een goed moment neemt Guido haar mee naar zijn werk. Hij bewaakt een grote villa, vol met kunstwerken. En net op dat ogenblik worden ze overvallen.

En vanaf dat moment ontwikkelt zich een verwarrend verhaal, waarbij twee plotlijnen door elkaar lopen. Wat is er aan de hand, wie is Sonia eigenlijk. Kent ze de overvallers? Is het allemaal een plot, allerlei vragen dringen zich aan de kijker op. Het slot is verrassend en brengt alle open lijntjes samen tot één oplossing. Waarbij de kijker blijft zitten met de vraag wat een tijdelijke coma doet met beelden (of zijn het waanbeelden).

Mijn waardering: een hele boeiende en spannende thriller met aardig wat plotwendingen, die aan het eind verklaard worden. Typisch een film om nog eens te zien. Een 8.

Jesse Eisenberg en Rooney Mara

FILM 6: “The Social Network”

Regie: David Fincher. Met o.a. Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake en Max Minghella.

Dit is dan de min of meer autobiografische film over Mark Zuckerberg, de man die Facebook heeft uitgevonden en groot heeft gemaakt. De jongste miljardair ter wereld, wordt er vaak bij vermeld (alsof dat dan heel belangrijk is, zegt iets over onze maatschappij, maar dit terzijde).

De openingsshot is briljant. Een dialoog tussen Mark en zijn vriendin Erica (zie foto) in een café. Duidelijk wordt dat Mark een ‘nerd’ is die moeite heeft met gewoon praten. Hij denkt anders, sneller en onnavolgbaar. Het eind van de dialoog is dat Erica hem dumpt en dat hij naar zijn kamer rent om haar via zijn blog belachelijk te maken.

En passant kraken Mark en een paar vrienden de Harvard database en organiseren een vergelijkingssite waarop alle studentes van Harvard staan. Groot succes bij de heren studenten natuurlijk, die snel aan het waarderen slaan. De broertjes Winklevoss horen hiervan, hebben zelf een idee over een soort community website voor Harvard en nodigen Mark uit om deze website te ontwikkelen.

Mark gaat echter zijn eigen gang, ontwikkelt TheFacebook, een eigen community voor universiteiten. Het succes is groot, iedereen wil mee doen, vrienden worden binnen de community. De broertjes Winklevoss zijn ‘not amused’, vinden dat hun idee door Mark is gepikt. Vriend Eduardo verschaft wat beginkapitaal voor een paar servers en wordt tot CFO benoemd (de financieel directeur). Tussen Eduardo en Mark ontstaan spanningen als Eduardo adverteerders probeert te vinden, want er moet toch ook geld binnen komen. Mark wil dit eigenlijk niet. Dan komt Sean Parker in beeld, de man die muziekindustrie aan het zinken bracht met Napster. Hij haalt Mark over om naar LA te komen. Het klimaat voor vernieuwing is daar veel beter dan in Boston.

“The Social Network” is een prachtfilm, schitterend gemaakt door David Fincher. De dialogen zijn bij tijd en wijle briljant. Of het nu allemaal waar is of niet is eigenlijk niet eens zo belangrijk. De film pakt je beet en sleept je mee met Mark, op weg naar rechtszaken en een miljardairschap. Een ‘must’ om te zien!

Mijn waardering: een ijzersterke film, briljant spel van Jesse Eisenberg, spetterende dialogen, mooie beelden. Een 9.

Rhys Ifans en Chloë Sevigny

FILM 7: “Mr Nice”

Regie en scenario: Bernard Rose. Met o.a. Rhys Ifans, Chloë Sevigny en David Thewliss.

De film vertelt het waar gebeurde verhaal van Howard Marks. Een volkse jongen uit Wales, die wordt toegelaten tot Oxford University en daar kennis maakt met het wilde leven van de jaren ’60 en’70. Sex, drugs en rock’n’roll.

Met zijn slimme verstand wordt Howard binnen de kortste keren één van de grootste hasj-dealers van Engeland. Die al snel zijn vleugels uitslaat naar de VS, want daar valt het grote geld te verdienen. Voor de transporten gebruikt hij Ierland, waar de IRA alles in handen heeft. Hij gebruikt de IRA en wellicht gebruikt de IRA hem (voor geld en wapens, hoewel dat nergens echt duidelijk wordt). Vanwege deze contacten rekruteert MI6 hem als inlichtingenman (maar deze draad wordt helemaal niet uitgediept).

Wat we zien is een vrolijke film over een vrolijke man, die de wereld van drugs voorziet. Zonnig, onnadenkend, onbekommerd, er kan toch niets gebeuren. Een eenzijdig beeld van de werkelijkheid, waarbij onze vriend Howard eigenlijk ook wel een beetje het slachtoffer van de maatschappij is. Want als hasj wordt gelegaliseeerd, dan is zijn handel toch gewoon legaal (deze redenatie van een Oxford graduate is op zich natuurlijk al een gotspe). Kortom, niet meer of minder dan een vrolijk niemendalletje.

Mijn waardering: een eenzijdig portret van de Swinging 60’s, had veel meer uitgediept kunnen worden. Een 6 (voor de moeite en de acteurs).

2 gedachten over “Leids Film Festival – Mijn tweede dag

  1. Boeiend HW, hoop dat deze films doordruppelen naar filmnet tzt. The social network had ik al iets over gelezen in de krant.
    Best bijzonder dat deze films Leiden aandoen lijkt me.

    Groet

    Zachi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *