Hoe gebruik ik een stofzuiger

Een korte anekdote over het gebruik van een stofzuiger.

Op mijn werk wordt het schoonmaakwerk gedaan door een regionaal sw-bedrijf. Sw staat voor sociale werkvoorziening, een bedrijf waar gehandicapte mensen (of moet ik zeggen ‘mensen met een beperking’) werken.

In den beginne werd dit werk gedaan door een echtpaar, dat echt trots was op hun werk. Ze waren trots op hun apparaten en op hun schoonmaakmiddelen. Trots in de zin van zoals iedereen trots zou moeten zijn op zijn/haar werk.

Na enige tijd werd het echtpaar vervangen door Poolse vrouwen. Kennelijk waren die goedkoper, hoewel het werk nog steeds door het sw-bedrijf werd verricht. Helaas waren de Poolse vrouwen al wat minder trots op hun werk, met navenante gevolgen voor het schoon zijn van onze werkplekken.

Momenteel zijn de Poolse dames weer vervangen door dames uit een land, dat graag wil toetreden tot de EU. U mag zelf bepalen welk land dit is. Goed, op een gegeven moment komt zo’n dame met eens stofzuiger onze kamer binnen gelopen, al zuigend. Overigens zuigt zij alleen maar recht vooruit, dus de zijpaden tussen de bureau’s werden niet gedaan. Allez, zeggen wij dan, dat moet kennelijk nog geleerd worden. Bochtjes maken met een stofzuiger is natuurlijk niet eenvoudig. Deze dame komt door een deur vanuit een andere werkruimte, met de stofzuiger achter zich aan. Al lopend trekt zij op een gegeven moment het elektrisch snoer van de stofzuiger strak (want is te kort) met als gevolg dat de stekker uit het stopcontact schiet. Einde zuigkracht stofzuiger!

Maar niet voor onze schoonmaakster. Zij gaat onverstoorbaar door met stofzuigen, of het apparaat het nu doet of niet. Stomme verbazing slaat toe bij de aanwezigen, die zich pas herstellen nadat de dame in kwestie onze werkruimte al heeft verlaten.

De vraag is nu:

 1. was deze dame doof, zodat ze niet hoorde dat de stofzuiger het niet meer deed;
 2. kende deze dame het ‘concept’ stofzuiger niet, waardoor zij niet wist dat het apparaat aan moest staan;
 3. wist deze dame ├╝berhaupt niet wat schoonmaken betekende;
 4. kon het deze dame helemaal niets schelen of er iets werd schoongemaakt of niet;
 5. of was er een nog andere, onvermoede reden…….

Wie het weet mag het zeggen.

4 gedachten over “Hoe gebruik ik een stofzuiger

 1. Die ene tel en halve meter als voorbeeld zonder enige uitleg is natuurlijk wel heel consequent en concensieus gecopieerd!
  Ook in mijn leven doe ik dingen zonder begrip en betekenis.
  Gelukkig woon ik alleen en kijkt niemand naar mijn schoonmaakmethodes …..
  Jammer voor de ontbrekende toeschouwers, want waarschijnlijk zal een ander daar zeker ook onbedaarlijk om kunnen lachen.
  Vrolijke groet.
  PS1: eens in de twee weken krijg ik ook buitenlandse schoonmaakhulp!

 2. Uiteraard kies ik persoonlijk voor vijf.
  Immers vaker zul je dit tafereel waarschijnlijk niet meer aanschouwen, hoewel je weet maar nooit.
  En waarom wel is het vijf.

  De dame in kwestie zat op het moment van zuigen vol in haar hoofd. Ze dacht en herdacht en werd niet goed van de heropvolgende gedachten en de daaropvolgende gedachten. Zij was niet aanwezig op de betreffende afdeling, maar elders, bij de schwarmabroodjes die ze vergeten was uit de vriezer te halen of het wasje wat nog gestreken moest worden en daar kwam nog bij dat ze even echt de pest had aan haar schoonfamilie “hoe durfden zij”.

 3. Dit is geen antwoord op mijn vraag in kwestie. Mijn vraag is: ,HOE GEBRUIK JE EEN STOFZUIGER en wat is het doel van het hulpstukje waarmee je m.i. de zuigkracht kunt verminderen. Graag een algehele uitleg van het gebruik van een stofzuiger met alle hulpstukken erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *