Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Leidse Jazzweek met de Ploctones

Gisteravond was het begin van de roemruchte Leidse Jazzweek. De aftrap werd gedaan door de Ploctones, een fenomenale Nederlandse groep met internationale allure.

Plaats van handeling was de uitverkochte Tuinzaal naast Sociëteit de Burcht. De concertgangers ware allemaal in een uitstekende stemming, een prima band voor het begin van een prima week, vol met spannende, swingende, rauwe en zachte muziek. Jazz en blues in alle facetten komen voorbij met als hoogtepunt natuurlijk de ontegenzeggelijk onmisbare Kroegentocht op woensdag de 19e januari.

Maar de eer om de Jazzweek te openen werd gegund aan de Ploctones. Een band die niet alleen de sterren van de hemel speelt, nee, ook de maan en de zon worden van de hemel gespeeld. Wat zeg ik, het hele universum komt omlaag bij een concert van deze mannen. Anton Goudsmit op gitaar (winnaar van de Boy Edgarprijs 2010) is op zich al een universum, van zacht tokkelend, bijna pruttelend gitaarspel tot een scheurende rauwheid, zichzelf met zijn neuriën begeleidend. De man die ook nog verkozen is tot de beste Nederlandse popgitarist. Geholpen door de stotende en fluisterende sax van Ephraim Trujillo, samen spelen zij duetjes, zo ragfijn soms dat je adem even blijft stokken. Met op de bas Jeroen Vierdag, plukkend, tokkelend, trekkend aan zijn zware bassnaren en dan het wonderkind op de drums, Martijn Vink. Die moet je gezien hebben om het te kunnen geloven. Een ritmische stoommachine, die waarschijnlijk handmatig moet worden uitgezet. Razend, roffelend op zijn drumkit, maar tegelijk ook zacht ondersteunend, sturend en leidend.

De band speelde ruim twee uur. Luid, hard, zacht, intiem, schreeuwend, expressief, langzaam, snel, eigenlijk alles wat de fantasie kan fantaseren. Hoewel ik zelf geen specifieke jazzkenner ben, meer een brede muziekliefhebber, vond ik dit adembenemend opwindend.

Voor de liefhebbers, 14 mei spelen ze in de Melkweg bij de presentatie van hun volgende CD. Gaan als je wilt genieten van een swingende Nederlandse topband.

Hieronder nog een proeve van bekwaamheid van de heren Ploctones.

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten