Leidse Jazzweek met de Ploctones

Gisteravond was het begin van de roemruchte Leidse Jazzweek. De aftrap werd gedaan door de Ploctones, een fenomenale Nederlandse groep met internationale allure.

Plaats van handeling was de uitverkochte Tuinzaal naast Sociëteit de Burcht. De concertgangers ware allemaal in een uitstekende stemming, een prima band voor het begin van een prima week, vol met spannende, swingende, rauwe en zachte muziek. Jazz en blues in alle facetten komen voorbij met als hoogtepunt natuurlijk de ontegenzeggelijk onmisbare Kroegentocht op woensdag de 19e januari.

Maar de eer om de Jazzweek te openen werd gegund aan de Ploctones. Een band die niet alleen de sterren van de hemel speelt, nee, ook de maan en de zon worden van de hemel gespeeld. Wat zeg ik, het hele universum komt omlaag bij een concert van deze mannen. Anton Goudsmit op gitaar (winnaar van de Boy Edgarprijs 2010) is op zich al een universum, van zacht tokkelend, bijna pruttelend gitaarspel tot een scheurende rauwheid, zichzelf met zijn neuriën begeleidend. De man die ook nog verkozen is tot de beste Nederlandse popgitarist. Geholpen door de stotende en fluisterende sax van Ephraim Trujillo, samen spelen zij duetjes, zo ragfijn soms dat je adem even blijft stokken. Met op de bas Jeroen Vierdag, plukkend, tokkelend, trekkend aan zijn zware bassnaren en dan het wonderkind op de drums, Martijn Vink. Die moet je gezien hebben om het te kunnen geloven. Een ritmische stoommachine, die waarschijnlijk handmatig moet worden uitgezet. Razend, roffelend op zijn drumkit, maar tegelijk ook zacht ondersteunend, sturend en leidend.

De band speelde ruim twee uur. Luid, hard, zacht, intiem, schreeuwend, expressief, langzaam, snel, eigenlijk alles wat de fantasie kan fantaseren. Hoewel ik zelf geen specifieke jazzkenner ben, meer een brede muziekliefhebber, vond ik dit adembenemend opwindend.

Voor de liefhebbers, 14 mei spelen ze in de Melkweg bij de presentatie van hun volgende CD. Gaan als je wilt genieten van een swingende Nederlandse topband.

Hieronder nog een proeve van bekwaamheid van de heren Ploctones.

2 gedachtes over “Leidse Jazzweek met de Ploctones

  1. Heb het fragmentje even bekeken, en leek me nogal druk zo op het eerste gehoor. Dit moet je live beleven lijkt me of anders in een jazzcafe met een belgisch biertje.
    Maar leuk HW, je hebt er van genoten. Ik kende deze naam nog niet.
    Ga woensdag wel de kroegentocht doen en zoek nog aansluiting. Voor mijn dame wordt het te laat allemaal heb ik al vernomen.

    Zachi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.