George Carver in Leiden

The Movies is tegenwoordig een hotspot in Leiden voor Americana, blues of folk. Met enige regelmaat treden daar Amerikaanse artiesten op. Artiesten zonder een wereldnaam, maar altijd met een bepaald niveau. Zo speelde gisteravond George Carver & the Modern Agriculture in de winkel.

Drie man, George zelf op een soort metaalachtige gitaar (hij is vooral bekend van zijn steelgitaar werk), Mike Stinnett op bas en Lindsay Greene met zijn saxofoon. Samen brachten ze een mengeling van Americana, blues, jazz en folk, kortom op en top Amerikaans werk.

George is een man uit Buffalo, in het noorden van de VS tegen de Canadese grens aan. In de jaren 80 verhuisde hij naar New York. Daar verkocht hij gitaren en werkte als studio assistent. In 1991 vertrok hij naar Austin, Texas, waar hij nu nog steeds woont. Hij is bekend om zijn spel op de 8-snarige lap steel gitaar (geen pedal steel dus).

Het optreden in The Movies was een aangename verrassing. George Carver bleek een mooie donkere stem te hebben, die soms in de verte deed denken aan Lyle Lovett of iets in de richting van Tom Waits. Zijn gitaarspel is heel kenmerkend, met een geheel eigen geluid. De begeleiders deden niet meer dan dat, begeleiden, waardoor de focus helemaal op de songs van Carter kwam te liggen. Zijn liedjes zijn songs in de beste Amerikaanse traditie, vooral verhalend.

Luister en kijk naar George Carver in “Ethel Rosenberg”.

Hier vindt je nog een paar andere filmpjes van hetzelfde optreden.

Vrijdag 4 februari speelt Gregory Page in  the Movies, Levendaal 166 in Leiden.

 

3 gedachten over “George Carver in Leiden

  1. Leuke muziek en grappig in zo’n platen/filmwinkel. Dat moet wel een liefhebber zijn die dit soort evenementen organiseert.
    In de Tregter is er ook van tijd tot tijd een (gratis) podiumavond waar ze americana, folk e.d. spelen. Heb er vorig jaar eens wat gefilmd (zag er heel wat duisterder uit – weinig licht voorhanden). Wellicht ook eens een stukje oploaden op YT binnenkort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *