Rembrandt en ik

Dat is de titel van een nieuwe Nederlandse tv-serie. Na successeries als ‘Penoza’, ‘Bernard, schavuit van Oranje’ en ‘Den Uyl en de affaire Lockheed’ is het nu de beurt aan Nederlands grootste schilder aller tijden, Rembrandt, om onderwerp van een tv-serie te zijn. Genoemde series blonken uit door de geweldige acteurs en natuurlijk de natuurlijke decors en aankleding.

Vandaag heb ik, met terugwerkende kracht, aflevering 1 gezien. De aflevering die zich voor een groot deel in Leiden afspeelt, vanuit het gezichtspunt van Jan Lievensz. Deze twee waren vroege vrienden en en passant zien we ook nog Gerard Dou als leerling door het beeld schuiven. Het Gerecht en de Hooglandse Kerk zijn plekken die prominent in beeld komen. Het overige oude Leiden blijft voornamelijk buiten beeld en dat is jammer. Want de beelden herhalen zich een beetje. Drie keer over het Gerecht lopen verveeld. Ongetwijfeld heeft dit met de productiekosten te maken, maar het is wel jammer.

Ik heb niet gelet op de juistheid van het verhaal, want het is een dramaserie en geen biografie. Dat betekent ook dat er een bepaalde vrijheid is om de serie te maken.

Wat me wel erg opvalt is het hele cleane van de eerste aflevering. Voor zover ik weet was de 17e eeuw toch niet bepaald de schoonste eeuw van de geschiedenis. Maar als ik de opnamen zie heb ik voortdurend het gevoel dat de stadsreiniging net voorbij is gekomen. Een paar plukjes hooi liggen her en der verdwaald, maar verder is het schoon. En dat vind ik nu ongeloofwaardig, want de straten waren in die tijd niet echt schoon. Eigenlijk moet je de straten kunnen ruiken. Ik weet wel dat dit met de huidige tv’s niet kan, maar het beeld moet volgens mij de geur oproepen door de beelden. En dat gevoel kreeg ik niet. Ook de Hooglandse Kerk leek om door een ringetje te halen, de poetsdames waren net geweest. Jammer, want dat tast de geloofwaardigheid toch een beetje aan.

Wat vonden jullie van de eerste aflevering? Vanavond is deel twee. Ik zit klaar, met een zakdoekje voor de stank 🙂

 

5 thoughts on “Rembrandt en ik

 1. Is heb alle genoemde series niet bekeken, doch moet zeggen dat de aandacht is gewekt toen mijn dame vorige week deel 1 zat te bekijken van Rembrandt .
  Het herkennen van bekende Leidse plekjes sprak me wel aan in de paar fragmenten die ik toen even meekeek (wil het overige nog wel gaan bekijken via uitzending gemist).
  Voor vanavond stond deel 2 getimed op de full HD recorder zodat ik de situatie op straat goed in ogenschouw kan nemen.
  Ik moet overigens zeggen het niet vervelend te vinden dat ik (in de geziene fragmenten) geen paardendrollen op straat heb gezien.

  Dat kan ik niet zeggen van mijn op statief en in de telestand in full HD opgenomen scene uit de 3 oktober optocht (lokatie Witte Singel), toen een flink paard het niet meer kon houden en pontificaal in mijn beeld een fraaie hoop op het plaveisel vlijde.
  Je begrijpt . . . kleuren tv, ja graag . . . wandelen door een lavendelveld op geuren tv, ja graag . . .
  De typisch Leidse geuren uit de tijd van Rembrandt op geur tv zit ik niet direct op te wachten of het moet de geur van een zojuist met lichtgroene zeep gewassen huwbare maagd zijn uit één de grotere panden aan het Rapenburg.

  Veel plezier ermee HW

 2. Schavuit van Oranje heb ik gezien en vond ik prachtig.
  Van deze serie heb ik nog niets gezien, helaas maar ja
  je kunt niet alles volgen!

  gr eva

 3. Ik heb ze niet gezien. Ik vond je opmerkzaamheid leuk: blijkbaar zit de doelgroep van de serie niet te wachten op vieze straten. Het mag wel drama en romantiek zijn, maar vooral “fastfood”-achtig en clean…

  Jammer…

 4. Vond ik deel 1 nog wel aardig omdat er veel bekende plekjes te zien zijn, bij de tweede aflevering sloeg de verveling zelfs toe. ‘Clean’ is het goede woord, want ik denk niet dat de vloer van een atelier waar ze zelf nog hun verf maakten en poetsvrouwen voor de jonge schilders onbetaalbaar waren, er zo uitzag. Ook het gesproken woord vind ik typisch EO-erig; te beschaafd voor dat stel jongens.

 5. Vreemd via explorer geeft hij op sommige logs (buiten web-log)mijn reacties niet meer weer. Ik had hier al gereageerd. Dan nog maar een keer in firefox.
  Ik vond de serie erg langzaam. Dat viel me tegen. Ik kijk hem wel uit, maar een topper is het niet. Dan de film Het meidje met de parel. Daar halt deze serie het bij lange niet bij. Met het vuil heb je gelijk. Dat wordt allemaal sterk geromanticeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: