Filmfestival Rotterdam – dag 2 en 3 #iffr

Na de lange donderdag, waarbij HW en eega de laatste film lieten schieten om de volgende dag tijdig aanwezig te kunnen zijn voor het vervolg, arriveerden wij op vrijdag om 9.00 uur op Rotterdam Centraal. Op tijd aanwezig zijn voor de eerste film, die om kwart voor tien zou beginnen, was het credo.

Voor de twee uitverkoren films waren nog volop kaartjes beschikbaar, dus dat was geen probleem. Een kop koffie en daar begon de filmdag al weer.

Film 6: “Winter Vacation (Han Jia)” (China)

Regie en scenario: Hongqi Li. Met o.a Jinfeng Bai, Lei Bao en Hui Wang.

Voor deze film moet je aardig wat geduld hebben. Want er gebeurt niet zo heel veel, eigenlijk bijna niets. Het verhaal speelt zich af in een Mongoolse stad, waar een groepje jongeren last heeft van de wintervakantie. Ze vervelen zich suf, er is helemaal niets te doen. De jongeren komen bij elkaar, praten wat en gaan weer. Ondertussen discussieert een vroegwijs jongetje diverse zaken met zijn oom, die de hele dag op de bank zit. Hilarische dialogen zijn het gevolg. En zo zijn er meer kleine dingen, die deze film zijn kleur geven, temidden van de troosteloze omgeving van grote woonblokken. Deze film kreeg de KNF Award, dat is de prijs van de Nederlandse filmcritici. Dit zei de jury: “De film is sober in beelden maar door gebruik te maken van geluid, dialoog, ritme in de montage en humor in het scenario, overstijgt die de werkelijkheid en verandert het saaie dagelijkse leven van een Mongoolse stadje iets van verbazingwekkende schoonheid.”

Mijn waardering: Een 6, want ik hou niet zo van traag uitgesponnen films. Maar natuurlijk zeer geschikt voor liefhebbers van dit genre.

Film 7: “Pál Adrienn” (Hongarije)

Regie en scenario: Ágnes Kocsis. Met o.a. Éva Gábor, István Znamenák en Lia Pokorny.

Piroska is een verpleegster in een ziekenhuis. Er overlijden regelmatig patiënten op haar afdeling. Er wordt geroddeld dat zij daar misschien wel een handje bij helpt. Piroska is getrouwd, maar het huwelijk is volkomen liefdeloos. Dan, op een dag, is er een patiënt die haar herinnert aan een vriendinnetje, Pál Adrienn, uit haar jeugd.

Ze gaat op zoek naar dit vriendinnetje, dat vroeger ineens uit haar leven is verdwenen. Maar telkens stuit ze op mensen, die zeggen dat haar vriendinnetje een kreng was. Of een slecht mens. Soms herkennen ze het vriendinnetje niet op een foto. Kortom, het is een beetje raadselachtig. Maar gaat het wel over deze zoektocht, of gaat het eigenlijk over Piroska die op zoek is naar zichzelf. Want Piroska is misschien ook wel heel ongelukkig met zichzelf. Een boeiende zoektocht naar een onbekend eind houdt de film boeiend.

Mijn waardering: Een 7, de zoektocht is intrigerend en langzaam kom je ook meer over Piroska te weten.

Film 8: “Flying Fish” (Sri Lanka)

Regie en scenario: Sanjeewa Pushpakumara. Met o.a. Chaminda Sampath Jayaweera, Rathnayaka Marasinghe en Siththi Mariyam.

Deze laatste film bekeken we op de zondagochtend. Omdat eega inmiddels flink verkouden was geworden, zijn we na deze film gestopt. Maar deze laatste film was wel een klein meesterwerkje. De film speelt zich af in een dorpje, vlakbij de zee, in Sri Lanka. Het land van de Tamil Tijgers en de regeringstroepen. Een prachtig land met een schitterende natuur, waar de ‘strijd’ voortdurend op de achtergrond aanwezig is. In drie verhaallijnen wordt het beeld geschetst van de levens van gewone dorpelingen. Een jonge vrouw, die zwanger wordt van een soldaat, en haar vader die dit niet kan verdragen. Een verhaallijn met een absoluut onverwachte ontknoping. Een vrouw van middelbare leeftijd, zonder man, die een stuk of acht kinderen moet grootbrengen. En een familie die gegijzeld wordt door de eis van de Tamil Tijgers tot betaling van een enorm bedrag.

Het meest opvallende aan de film vond ik dat de verhalen door de beelden werden verteld. De dialogen zijn bijna overbodig. En dat vind ik een geweldige prestatie.

Mijn waardering: Een 8, eigenlijk ook een AANRADER voor filmliefhebbers. Omdat de beelden alleszeggend zijn.

Dat was het voor wat betreft het Filmfestival Rotterdam. Volgend jaar gaan we weer verder.

2 thoughts on “Filmfestival Rotterdam – dag 2 en 3 #iffr

  1. Leuke foto’s HW zal de teksten morgen gedegen doorlezen (zat zelf even in coco met stravinsky).

  2. Inderdaad, als je in beelden je verhaal kunt vertellen ‘flying fish’ zoals je vermeldt, zijn dialogen wellicht niet zo nodig. Hoorde dit laatst ook een bekende filmregisseur (docu op nl) zeggen . . ‘de beelden moeten het verhaal vertellen’. Ben wel weer even vergeten wie het was.
    Ben benieuwd of we deze films ooit zien op tv, filmet etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: