Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Transparante organisatie – wat is dat nou?

Transparantie is tegenwoordig een groot goed binnen allerlei organisaties. Zo ook onze organisatie. Zoals ik eerder al meldde, wordt onze organisatie ontmanteld door onze oprichters. Die oprichters, dat zijn drie gemeenten die menen dat een goedlopende organisatie te veel van het goede is. Dus ontmantel je zo iets, onder het mom van ‘het moet goedkoper’, ‘het moet beter’, ‘we willen meer zelf bepalen’ en ‘het moet anders’. Inmiddels is duidelijk dat het lastig wordt om dit soort kreten ook daadwerkelijk te realiseren.

Maar, een eenmaal ingezet traject kun je niet meer terugdraaien, ook al zijn daar een aantal goede argumenten voor te vinden. Politieke eer maakt dat onmogelijk (we hebben hier te maken met – ik durf het bijna niet te zeggen – drie PvdA wethouders). Misschien, heel misschien moet ik wel tot de conclusie komen dat de PvdA echte ‘regenten’ aflevert. Maar goed, daar wil ik het niet over hebben.

Onderdeel van het hele proces is dat alles heel transparant moet plaatsvinden. Dus alle verslagen van project- en werkgroepen zijn ‘openbaar’, althans intern. Alles wordt op ons intranet geplaatst.

Echt alles, daar kwam ik deze week achter toen een collega langs kwam en zei “HW, weet je dat je op de Kr8bron – ons intranet – staat met je salaris er bij en dat je wordt genoemd als iemand op wiens functie bezuinigd kan worden”. Nee, dat wist ik niet. Het bleek om de productenbegroting te gaan, waar men kennelijk vergeten was om bepaalde bladzijden weg te halen. Want daar stond prominent mijn naam, met daarachter het te bezuinigen bedrag indien ik dit jaar gebruik zou gaan maken van de FPU. Ik kende wel de papieren versie van de productenbegroting, maar juist dat stukje vitale informatie stond daar niet in.

Transparantie, een hoog goed. Maar soms snappen organisaties echt niet hoe je daar mee om moet gaan.

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten