De ziekte die Holland heet

Via Twitter werd ik vandaag attent gemaakt op een column, die Bas Heijne heeft geschreven voor nrc.nl, de website van ‘de slijpsteen voor de geest’, één van de weinige kwaliteitskranten die Nederland nog kent.

In deze column legt Heijne haarfijn uit wat er in Nederland speelt. Natuurlijk is het geen allesomvattend verhaal, maar de kern geeft wel een denkrichting aan, die HW in ieder geval ook herkent.

Daarom, beste bloglezer, adviseer ik u dringend om even de tijd te nemen. Laat uw haastige spoed even achterwege en lees de column.

Oh, en laat even weten wat jij er van vindt.

6 gedachten over “De ziekte die Holland heet

  1. Overdrijving is leuk, wanneer je een column schrijft. Maar als je tegen infantilisering bent dan moet je toch echt zelf volwassen betoogjes schrijven…

  2. Doorgeworsteld. De ‘colmnist’ heeft zeker een punt. Dwz ik xi het al jaren zo en het is idd ontstaan na/door Fortuyn. Daar geef ik dus Jan Nagel de schuld van. Henk Westbroek niet zozeer, die wist niet goed wat ie destijds deed.

    Ik las er dus weinig nieuws in. Eigenlijk vond ik het geen column. Die lap text past nooit in 1 krantenkolom. Hij had ook met veel minder woorden zijn punt kunnen maken. Daarmee verhoog je de kans dat ook een PVV-sympathisant aan zo’n stukje begint. Door deze afmeting is het puur preken voor de eigen parochie en die hoeft ie echt niet te overtuigen.

  3. Het was niet zo zeer een column, maar een doorwrocht artikel in de zaterdagse opiniebijlage van NRC. Ik heb het toevallig vanmidag zitten lezen en vond het een dermate interessant gezichtspunt dat ik het stuk aan mijn ‘archief’ heb toegevoegd.

  4. Het is herkenbaar en past in het huidige tijdsbeeld. Het doet mij denken aan het boekje van Kuitenbrouwer over de taal van Wilders. Het is inspelen op onbehagen en dat wordt hier pijnlijk en duidelijk beschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *