Nieuwe verslaving – The Killing

Verslavend, absoluut duizendvoudig verslavend. Dat is de Deense politieserie ‘Forbrydelsen’, beter bekend onder de naam ‘The Killing’. Afgelopen vrijdag kreeg HW de eerste serie op DVD thuis afgeleverd.

Twintig aflevering van allemaal bijna 60 minuten op 5 DVD’s. Bij elkaar bijna twintig uur kijken. Vrijdag begonnen HW en eega met de eerste aflevering, niet wetende waar we aan begonnen. Zondagavond waren we negen kijkuren verder, negen afleveringen bekeken. Waarom? Tsja, lees even verder…..

De serie begint met een meisje dat is vermist. Haar lijk wordt in een auto gevonden, in het water. Verdronken, verkracht, mishandeld. Inspecteur Sarah Lund, net begonnen aan haar laatste dag in Kopenhagen want ze verhuisd naar Stockholm, bijt zich vast in de zaak. Haar verhuizing wordt keer op keer uitgesteld. Jan Meyer, haar vervangend inspecteur, moet haar helpen. Dat gaat niet van een leien dakje.

Daarnaast speelt er een politieke plot. Het lijk is gevonden in een campagne-auto van Troels Hartmann, die kandidaat is bij de burgemeestersverkiezing van Kopenhagen. Twee verhaallijnen dus, het moordonderzoek en het politieke gekonkel, die elkaar dus regelmatig raken.

De kracht van de serie is, dat als je een aflevering hebt gezien, je eigenlijk smacht naar de volgende. Je wilt stomweg weten hoe het verder gaat. Wie heeft wat gedaan. Wie kan de moordenaar zijn? Is het haar vader, zijn trouwe hulp in het verhuisbedrijf, is het Troels of één van zijn politieke kompanen, is het iemand uit het andere politieke kamp, is het haar leraar Kemal (er speelt ook nog een soort integratievraagstuk mee), één van haar medeleerlingen.

Ik ben aangekomen bij deel 10 en ik heb nog geen idee. Daarom ga ik nu verder met kijken. Geen tijd meer voor dit blog, de mazzel, de groeten. Ik moet weten wie het meisje heeft vermoord.

Ik raad alle lezers aan om de serie niet aan te schaffen, tenzij je verslaafd wilt raken natuurlijk. Pas op, gevaarlijk. Tegelijkertijd een absolute AANRADER voor liefhebbers van detective- en politieseries. Ik ben verslaafd, wie helpt mij?

4 gedachten over “Nieuwe verslaving – The Killing

  1. Grinnik: geweldige log!

    ik ben dol op dit soort series. Ik dacht altijd dat de BBC het alleenrecht had maar weet sinds kort dat Scandinavie er ook wat van kan.

    (Zouden wij de box mogen lenen als jullie weten who dunnit? Sprak ze oppertunistisch?)

  2. Die series uit ‘het hoge noorden’ zitten vaak subliem in eilkaar. Toch hou ik niet zo van een doorlopend verhaal van 20 uur. Inderdaad, omdat je dan blijft kijken. (heb dat nu met War and Peace van Tolstoi, van geheel andere orde, maar door BBC prachtig verfilmd, maar ja, ook 15 uur…) Series met losse verhalen zijn vaak ook erg spannend. Al vind ik die uit Duitsland soms maar erg matig. Heb destijds wel met veel plezier naar de oude Maigrets gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *