Druk, drukker, drukst: Part 4: A’dam – E.V.A.

Ondanks alle drukte lukte het HW om de afgelopen zondagen toch een blik te werpen op de nieuwe Nederlandse tv-serie “A’dam – E.V.A.“. Een komische dramaserie heet dat, om het maar weer eens naar goed Nederlands gebruik in een hokje te duwen.

De naam alleen al vind HW een vondst. Adam en Eva, dat duidt op de liefde tussen een man en vrouw. Maar A’dam is de afkorting van Amsterdam (voor wie het nog niet wist) en E.V.A. van En Vele Anderen. Dus ‘Amsterdam en Vele Anderen’. Want de serie speelt zich voor 100 procent af in Amsterdam.

We zien Adam, een jongeman die net in Amsterdam is gaan wonen. Hij komt uit Zeeland, heeft een baantje gekregen bij de gemeente, bij de afdeling ‘Uitvaarten van Gemeentewege’. Zijn buurvrouw is Eva, een ietwat onzeker typje dat worstelt met haar gevoelens, met de andere sekse en nog veel meer dingen.

Verder zijn er een aantal vaste karakters, die steeds terugkomen. Zoals Harm-Jan (inderdaad, goed geraden) en Dolores, collega van Adam. Maar ook heel veel voorbij komende karakters.

Het verhaal is simpel. Adam wordt verliefd op Eva en dat is de rode draad, die slingerend door het verhaal loopt. Wordt het wat of wordt het niets. Veel grappige ontwikkelingen, misverstanden, maar ook ontluikende gevoelens tussen de echte stadsvrouw en de jongen uit de polder.

De stad Amsterdam speelt ook een hoofdrol. Kleurig, fleurig, dampend, stomend, lawaaierig, mooi, lelijk. Je herkent veel plekken, je ruikt de stad. Dat is één van de kwaliteiten van de serie, de stad komt echt tot leven en speelt zichzelf. Dat is heel sterk gedaan. De acteurs zijn goed gekozen, Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx stralen iets uit en je ziet een chemie tussen die twee.

Heerlijke serie, ongewoon gemaakt, razendsnel gemonteerd, flitsend, veel subverhaaltjes die het goed doen, brutaal, gewoon ZIEN!

Vanavond is aflevering drie. HW’s advies: Kijken!

5 gedachten over “Druk, drukker, drukst: Part 4: A’dam – E.V.A.

 1. Ik had er iets over gelezen; onder meer dat ze met een speciale camera inzoomden van zeer veraf tot zeer close by en ging vol verwachting kijken.
  En je zou veel van Amsterdam zien.

  Maar helaas, raakte na een minuut of wat nog niet geboeid en ook de dame niet.
  We keken elkaar aan . . en zap het was gedaan.

  Cultuur(bar)baartje

  Geef mij maar de THE IT CROWD indertijd op Canvas uitgezonden.
  Mogen ze van mij ook in Nederland uitzenden want ik heb er nog te weinig uitzendingen van gezien.

  Cultuur(bar)baartje

 2. wat een prachtige serie Adam en Eva. Heb er opnieuw van genoten, moet wel eerlijk zeggen dat ik helemaal verkikkerd ben op Eva van Wijdeven; wat een prachtvrouw. En de verhaallijn? Prima toch. Alles er-op-en-eraan en dat de serie puur Amsterdams is: prima! Heb in de hoofdstad aan het begin van mijn carriere een aantal jaren gewerkt en het is allemaal zo herkenbaar. Prima serie; hopelijk krijgt het een vervolg!

 3. Net nog weer even doorheen geschoten. Mooi gemaakt, met mooie mensen die mooi spelen. Maar helaas kan het ook mij niet boeien. Dus schuif ik regelmatig een stukje door en ben ik er na 10 minuten klaar mee. Was met de vorige afleveringen niet anders. Mogelijk ligt het aan mij dat ik me niet laat insoapen zoals destijds wel lukte door de Flying Docters of Star Trek Voyager. Andere soaps is het overigens ook niet gelukt.

 4. Na je aanbeveling vanavond met ‘een vol verwachting klopt mijn hart’ gevoel gaan kijken.
  Misschien komt het omdat ik de vorige afleveringen heb gemist, maar ik kon niet in het verhaal komen. Veel was me onduidelijk. Dat komt waarschijnlijk omdat er veel verhalen doorelkaar spelen en je daardoor af en toe de draad, zo je die al hebt ontdekt, kwijtraakt. Zie het vooralsnog als een raamvertelling over Amsterdam. De rol van Eva wordt overigens met verve gespeeld.
  OK, volgende week in de herkansing!

 5. Interessant….ik ben niet zo van de Nederlandse seires, maar ik heb jouw mening hoog zitten dus ik zal het eens een kans geven. Komende zondag lig ik voor apegapen in Maastricht maar de week erop zal ik kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *