Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Druk, drukker, drukst: Part 4: A’dam – E.V.A.

Ondanks alle drukte lukte het HW om de afgelopen zondagen toch een blik te werpen op de nieuwe Nederlandse tv-serie “A’dam – E.V.A.“. Een komische dramaserie heet dat, om het maar weer eens naar goed Nederlands gebruik in een hokje te duwen.

De naam alleen al vind HW een vondst. Adam en Eva, dat duidt op de liefde tussen een man en vrouw. Maar A’dam is de afkorting van Amsterdam (voor wie het nog niet wist) en E.V.A. van En Vele Anderen. Dus ‘Amsterdam en Vele Anderen’. Want de serie speelt zich voor 100 procent af in Amsterdam.

We zien Adam, een jongeman die net in Amsterdam is gaan wonen. Hij komt uit Zeeland, heeft een baantje gekregen bij de gemeente, bij de afdeling ‘Uitvaarten van Gemeentewege’. Zijn buurvrouw is Eva, een ietwat onzeker typje dat worstelt met haar gevoelens, met de andere sekse en nog veel meer dingen.

Verder zijn er een aantal vaste karakters, die steeds terugkomen. Zoals Harm-Jan (inderdaad, goed geraden) en Dolores, collega van Adam. Maar ook heel veel voorbij komende karakters.

Het verhaal is simpel. Adam wordt verliefd op Eva en dat is de rode draad, die slingerend door het verhaal loopt. Wordt het wat of wordt het niets. Veel grappige ontwikkelingen, misverstanden, maar ook ontluikende gevoelens tussen de echte stadsvrouw en de jongen uit de polder.

De stad Amsterdam speelt ook een hoofdrol. Kleurig, fleurig, dampend, stomend, lawaaierig, mooi, lelijk. Je herkent veel plekken, je ruikt de stad. Dat is één van de kwaliteiten van de serie, de stad komt echt tot leven en speelt zichzelf. Dat is heel sterk gedaan. De acteurs zijn goed gekozen, Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx stralen iets uit en je ziet een chemie tussen die twee.

Heerlijke serie, ongewoon gemaakt, razendsnel gemonteerd, flitsend, veel subverhaaltjes die het goed doen, brutaal, gewoon ZIEN!

Vanavond is aflevering drie. HW’s advies: Kijken!

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten