Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Stoomcursus: Hoe demotiveer en breek ik mijn personeel

Aan de hand van mijn persoonlijke ervaring gedurende de afgelopen 6 maanden ontvouw ik voor u een eenvoudig stappenplan, waarmee u de motivatie van uw personeel danig kunt breken. De gevolgen hiervan zijn uiteraard geheel voor uw rekening.

Let wel op dat u de stappen in de juiste volgorde uitvoert. Wilt u nog meer demotiveren, dan mag u naar eigen behoefte zelf variaties en tussenstappen toevoegen.

Stap 1

Roep uw personeel bij elkaar en deel hen mede, dat u de directeur ter plekke en ogenblikkelijk naar huis hebt gestuurd. Dit zorgt er voor dat uw personeel, niet wetende wat er aan de hand is, het richtinggevoel kwijt is. Profiteer hiervan bij de volgende stap.

Stap 2

Deel het personeel mede, dat de organisatie binnen een kort tijdsbestek wordt opgeheven, beëindigd wordt. Noem hierbij al vast een datum, hoewel u bijna zeker weet dat dit onmogelijk te halen is, maar dat hindert niet. Het personeel kan dit toch niet goed inschatten en krijgt nu ineens angst om baanbehoud, inkomensbehoud en andere triviale zaken. Zie er goed op toe dat uw personeel goed de zenuwen krijgt, dan gaat het de goede kant op.

Stap 3

Deel, in de algehele verwarring, ter plekke mee dat er inmiddels een nieuwe waarnemend directeur is. Dit is een manager van de tegenpartij, die uw personeel persoonlijk met zachte aandrang naar de slachtbank leidt. Omdat de totale verwarring inmiddels geheel heeft toegeslagen, hoeft u deze stap niet verder toe te lichten.

Stap 4

Deel het personeel mede dat u begrip heeft voor de verwarring en onrust, maar dat u wel verwacht dat het personeel dermate professioneel is dat het werk er niet onder leidt. Zeg ook dat u het proces voortaan zo transparant mogelijk zult laten verlopen. Het woord ’transparant’ doet het tegenwoordig goed, dus profiteer daar van. Ook het beroep op het professionele gedrag doet het goed en verdoezelt uw eigen onprofessionele gedrag.

Stap 5

Deel het personeel mede dat uw deuren openstaan, zodat mensen met wroegingen, bezwaren en andere onzindelijke mentale problemen ten alle tijde bij u langs mogen komen. Ze komen toch niet. De schijters zijn te bang om u recht in uw gezicht te zeggen wat ze van u vinden.

Stap 6

Zet het hele circus in beweging. Benoem een projectgroep, doet het altijd goed, en laat daar ook wat mensen van de organisatie in zitten. Zo geeft u het personeel de illusie dat hun belangen ook kundig worden vertegenwoordigd. Maak de verslagen van de projectgroep zo snel mogelijk openbaar, vanwege de toegezegde transparantie. Zorg er voor dat deze verslagen relatief inhoudsloos zijn, want de echte beslissingen worden toch elders genomen, de bekende “achter de coulissen tactiek”.

Stap 7

Laat uw vertegenwoordiger, de waarnemend directeur, het vertrouwen winnen van het personeel. Laat deze functionaris de schijn wekken dat er met de belangen van het personeel rekening wordt gehouden. Uiteraard weet u en de waarnemend directeur dat het echte beslissende overleg elders op een heel ander niveau wordt gevoerd. Als de waarnemend directeur complimenten krijgt van het personeel weet u dat het ogenblik is gekomen voor de finale knock out klap.

Stap 8

Maar voordat u de finale klap uitdeelt, benoemd dan eerst een zgn. ‘implementatiemanager’. Dat is iemand die het hele proces van het sterven tot de crematie moet begeleiden. Uiteraard is kennis van zaken niet nodig. Wel is nodig dat deze ‘implementatiemanager’ ook afkomstig is uit het vijandelijke nest van de overnemende partij. Voelt u hem, u zaagt de poten van het personeel al een klein beetje door. Nog net niet te veel, want u wilt dat de volgende klap optimaal aankomt.

Stap 9

Deel het personeel mee dat de waarnemend directeur, waar het personeel net een beetje vertrouwen in heeft gekregen, tijdens de cruciale fase van het stervensproces drie maanden afwezig zal zijn. Studie en vakantie, het is niet anders. Laat ook goed blijken dat u als verantwoordelijke wist dat dit zou gebeuren. Daarmee geeft u in optima forma aan dat u totaal lak heeft aan het personeel. Het is goed dat zij dit weten, want alleen hierdoor wordt het personeelshoofd in de moede schoot gelegd. Knak de bloempjes in hun bloei, zoals een goed bloemist zou zeggen. Bekommer u niet om het gejeremieer, want dat is slechts voor de bühne.

Stap 10

Deel het personeel mee dat ondanks uw eerdere verzekeringen er toch tenminste x procent weg moet en dat u daar geen werk meer voor heeft. Door de voorgaande stappen heeft men toch al geen vertrouwen meer, dus deze mededeling zal dan ook niet zo hard meer aankomen. Uw doel is bereikt, zonder noemenswaardige problemen heeft u uw personeel klein gekregen en heeft u uw doel bereikt.

Als u deze stappen goed heeft doorlopen, met aandacht voor detail daar waar nodig, garandeer ik u een uitmuntend resultaat. Naast de 7 stappen van Covey breng ik tot slot de bestseller “De 10 stappen van Scholten” op de markt, een onverbiddelijke hit voor leergierige managers en bestuurders.

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten