Stoomcursus: Hoe demotiveer en breek ik mijn personeel

Aan de hand van mijn persoonlijke ervaring gedurende de afgelopen 6 maanden ontvouw ik voor u een eenvoudig stappenplan, waarmee u de motivatie van uw personeel danig kunt breken. De gevolgen hiervan zijn uiteraard geheel voor uw rekening.

Let wel op dat u de stappen in de juiste volgorde uitvoert. Wilt u nog meer demotiveren, dan mag u naar eigen behoefte zelf variaties en tussenstappen toevoegen.

Stap 1

Roep uw personeel bij elkaar en deel hen mede, dat u de directeur ter plekke en ogenblikkelijk naar huis hebt gestuurd. Dit zorgt er voor dat uw personeel, niet wetende wat er aan de hand is, het richtinggevoel kwijt is. Profiteer hiervan bij de volgende stap.

Stap 2

Deel het personeel mede, dat de organisatie binnen een kort tijdsbestek wordt opgeheven, beëindigd wordt. Noem hierbij al vast een datum, hoewel u bijna zeker weet dat dit onmogelijk te halen is, maar dat hindert niet. Het personeel kan dit toch niet goed inschatten en krijgt nu ineens angst om baanbehoud, inkomensbehoud en andere triviale zaken. Zie er goed op toe dat uw personeel goed de zenuwen krijgt, dan gaat het de goede kant op.

Stap 3

Deel, in de algehele verwarring, ter plekke mee dat er inmiddels een nieuwe waarnemend directeur is. Dit is een manager van de tegenpartij, die uw personeel persoonlijk met zachte aandrang naar de slachtbank leidt. Omdat de totale verwarring inmiddels geheel heeft toegeslagen, hoeft u deze stap niet verder toe te lichten.

Stap 4

Deel het personeel mede dat u begrip heeft voor de verwarring en onrust, maar dat u wel verwacht dat het personeel dermate professioneel is dat het werk er niet onder leidt. Zeg ook dat u het proces voortaan zo transparant mogelijk zult laten verlopen. Het woord ‘transparant’ doet het tegenwoordig goed, dus profiteer daar van. Ook het beroep op het professionele gedrag doet het goed en verdoezelt uw eigen onprofessionele gedrag.

Stap 5

Deel het personeel mede dat uw deuren openstaan, zodat mensen met wroegingen, bezwaren en andere onzindelijke mentale problemen ten alle tijde bij u langs mogen komen. Ze komen toch niet. De schijters zijn te bang om u recht in uw gezicht te zeggen wat ze van u vinden.

Stap 6

Zet het hele circus in beweging. Benoem een projectgroep, doet het altijd goed, en laat daar ook wat mensen van de organisatie in zitten. Zo geeft u het personeel de illusie dat hun belangen ook kundig worden vertegenwoordigd. Maak de verslagen van de projectgroep zo snel mogelijk openbaar, vanwege de toegezegde transparantie. Zorg er voor dat deze verslagen relatief inhoudsloos zijn, want de echte beslissingen worden toch elders genomen, de bekende “achter de coulissen tactiek”.

Stap 7

Laat uw vertegenwoordiger, de waarnemend directeur, het vertrouwen winnen van het personeel. Laat deze functionaris de schijn wekken dat er met de belangen van het personeel rekening wordt gehouden. Uiteraard weet u en de waarnemend directeur dat het echte beslissende overleg elders op een heel ander niveau wordt gevoerd. Als de waarnemend directeur complimenten krijgt van het personeel weet u dat het ogenblik is gekomen voor de finale knock out klap.

Stap 8

Maar voordat u de finale klap uitdeelt, benoemd dan eerst een zgn. ‘implementatiemanager’. Dat is iemand die het hele proces van het sterven tot de crematie moet begeleiden. Uiteraard is kennis van zaken niet nodig. Wel is nodig dat deze ‘implementatiemanager’ ook afkomstig is uit het vijandelijke nest van de overnemende partij. Voelt u hem, u zaagt de poten van het personeel al een klein beetje door. Nog net niet te veel, want u wilt dat de volgende klap optimaal aankomt.

Stap 9

Deel het personeel mee dat de waarnemend directeur, waar het personeel net een beetje vertrouwen in heeft gekregen, tijdens de cruciale fase van het stervensproces drie maanden afwezig zal zijn. Studie en vakantie, het is niet anders. Laat ook goed blijken dat u als verantwoordelijke wist dat dit zou gebeuren. Daarmee geeft u in optima forma aan dat u totaal lak heeft aan het personeel. Het is goed dat zij dit weten, want alleen hierdoor wordt het personeelshoofd in de moede schoot gelegd. Knak de bloempjes in hun bloei, zoals een goed bloemist zou zeggen. Bekommer u niet om het gejeremieer, want dat is slechts voor de bühne.

Stap 10

Deel het personeel mee dat ondanks uw eerdere verzekeringen er toch tenminste x procent weg moet en dat u daar geen werk meer voor heeft. Door de voorgaande stappen heeft men toch al geen vertrouwen meer, dus deze mededeling zal dan ook niet zo hard meer aankomen. Uw doel is bereikt, zonder noemenswaardige problemen heeft u uw personeel klein gekregen en heeft u uw doel bereikt.

Als u deze stappen goed heeft doorlopen, met aandacht voor detail daar waar nodig, garandeer ik u een uitmuntend resultaat. Naast de 7 stappen van Covey breng ik tot slot de bestseller “De 10 stappen van Scholten” op de markt, een onverbiddelijke hit voor leergierige managers en bestuurders.

8 gedachten over “Stoomcursus: Hoe demotiveer en breek ik mijn personeel

  1. Hallo Herman, een goed verhaal. Geeft de hele situatie heel goed weer. Een staaltje van onbehoorlijk bestuur??

  2. Het is triest dat het verhaal op waarheid gebaseerd is. Maar complimenten voor de helderheid van het betoog, ook namens mijn collega’s.

  3. Herman,
    Wat heb jij een scherpe geest. Ik ben er stil van. De spijker op zijn kop, zou ik het willen noemen. Er is een politicus, schrijver en criticus aan je verloren gegaan. Met respect je collega Thea

  4. Ik zou zeggen: stap 11.

    Een van de personeelsleden regelt een ontmoeting tussen de (bedreigde) personeelsleden in de privesfeer. Kan men er alvast aan wennen dat men elkaar wellicht op een later moment voornamelijk in deze sfeer zal treffen indien met steun, verhaal enz zoekt.

    Geef tijdens de eerste privesfeerontmoeting eenieder de ruimte om haar/zijn gram te spuien (niet te lang- en niet te veel (bewaar hier nog wat van).

    Neem een lekker drankje en zing een ‘ fuck de organisatie’ lied (zit vast wel een muzikaal personeelslid bij met een trek- of doedelzak).
    ‘ Trekzak’ is zeeuws voor trekharmonica – ‘doedelzak’ mag bekend verondersteld worden, denk hierbij gewoon aan de plaatsvervanged directeur bijvoorbeeld die met studieverlof is.

    Inventariseer alvast even wie er lid is van een bond en welke andere organisaties ingeschakeld kunnen worden om de groep als groep te ondersteunen want voor dat je het weet is het zo ver dat het menens wordt.

    Neem nog een drankje en verklaar allemaal plechtig dat jullie een voor allen staan en niet op eigenbelang gaat varen in de eerste fase, immers dit ligt nu in het verschiet.

    Neem nog een drankje en wees blij erbij aanwezig geweest te zijn bij deze belangrijke eigen(groeps)belangbijeenkomst.

    Ga de volgende dag (het fuck de organisatielied) fluitend naar je werk.

    Te vervolgen . . .

    Sterkte en kameraadschap
    Artychi

    En omhoog die rode banieren!
    laat de vijand maar klieren.

    Sterkte gewenst!

  5. Voor één keer bij iedereen dezelfde reactie: Ik zal voor nog onbekende tijd helaas zeer onregelmatig en mondjesmaat kunnen bloggen. De uitleg staat beschreven op mijn weblog.

  6. Heel bijzonder! ik lees dit en zou bijna zeggen dat we op dezelfde afdeling werken… Toch prettig om te lezen dat dit dus (Helaas) op meerdere plekken een realiteit is voor werknemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *