Vampieren, I love them, net als shapeshifters

Ik ben niet zo’n heel fanatiek tv-kijker. Voetbal, het 6 uur journaal en Eén Vandaag daarna en af en toe een film. Dat is het eigenlijk wel. En natuurlijk A’dam – E.V.A. en tussendoor een detective. Dat is het wel zo’n beetje. Valt wel mee toch.

En o ja, nu vergeet ik toch een heel belangrijke, “True Blood”. Iedere vrijdagavond op Canvas (nu even niet meer want serie 2 is afgelopen). Die serie over vampieren en andere vreemde wezens.

Sookie Stackhouse

Het verhaal draait om Sookie Stackhouse, een vriendelijke serveerster in Bon Temps, een klein plaatsje in het zuiden van de VS. Sookie heeft een gave, zij kan namelijk gedachten van anderen lezen. Ze vindt dat zelf niet fijn want ze wordt er door de bevolking op aangekeken.

We leven ook in een tijd dat er synthetisch bloed is uitgevonden, reden waarom vampieren de mensen niet meer hoeven leeg te zuigen. Mensen en vampieren leven dan ook gewoon naast elkaar, nou ja…  gewoon. Dat is misschien net iets te veel van het goede, want de rechtgeaarde blanke moet niets hebben van deze vreemde wezens, die streven naar het kiesrecht en volwaardige deelname aan de maatschappij (herkent u hier soms iets in?).

Vampieren Eric en Bill

Sookie wordt verliefd op een vampier, de honderden jaren oude Bill. En van hieruit ontwikkelen zich de meest vreemde verhalen. Bill maakt deel uit van de vampierengemeenschap, die lokaal onder leiding staat van de eeuwenoude sheriff Eric. Die op zijn beurt graag gebruik maakt van de gave van Sookie en en passant haar ook wel graag wil bezitten.

De eigenaar van de zaak waar Sookie serveert, Sam, blijkt een shapeshifter. Dat is iemand die kan veranderen in een dier. Hetgeen soms heel handig kan zijn (waarom ben ik geen shapeshifter). Sam op zijn beurt loopt ook weer rond met een geheim.

Lettie Mae en dochter Tara

Waarna ook nog een maenade, Mary Anne, haar intrede doet. Een maenade is iemand die andere bovennatuurlijken offert aan haar god Dionysos. Mary Anne betovert heel Bon Temps, waarna alle mensen zwarte ogen krijgen en zich overgeven aan grootse sex orgieën, waar alle dorpsbewoners aan deelnemen.

Zo, heeft u al een beetje een beeld van waar het om gaat. Daarnaast lopen er nog heul veul andere karakters door het verhaal, met allemaal subplotjes en verhaallijntjes. Maar tegelijkertijd stlet de serie een paar maatschappelijke problemen aan de kaak. Hoe gaan we om met ‘vreemde wezens’ in onze omgeving. Vertaal dit naar de Nederlandse situatie en we zien de fundamenteel christelijke vampierbestrijders (op leven en dood) hier in ons land terug. Vul zelf maar in wie dat hier zijn.

Verder wordt homoseksualiteit in de serie meegenomen, er wordt normaal gedaan over sex, mensenrechten komen aan bod, kortom het is een staalkaart van de moderne hedendaagse maatschappij. Met natuurlijk vreselijk veel bovennatuurlijke wezens, of zijn het ook mensen…..

Ik geniet elke week weer van deze serie. Heb inmiddels de eerste twee reeksen gezien op Canvas en hoop dat serie 3 snel volgt. Na de zomer wordt serie 4 in de VS gelanceerd.

I looove vampires…..!!!

5 gedachten over “Vampieren, I love them, net als shapeshifters

  1. Tja, wat moet ik hier nu van denken. Zal een keertje moeten kijken waarschijnlijk. Zoals je ‘t beschrijft zit het wel creatief in elkaar allemaal. En het verstrooit en daar gaat het ook om natuurlijk.

    Enfin veel plezier bij de volgende delen.

  2. Werkverplichtingen hebben mij even bezig gehouden. Dit weekend ga ik lekker van het weer genieten. Het bloggen heb ik ook weer opgepakt.
    Fijn weekend en vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *