Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Eten in de oude Droste fabriek

Zoals al in het vorige blog beschreven waren HW met eega en goede vriend Artychi met eega richting Haarlem getogen om daar de praalwagens van het bloemencorso te bewonderen. Uiteraard dient een en ander te worden afgesloten met een goed diner, waarvoor de keus was gevallen op het restaurant ChocOase. Dit prachtige restaurant is gevestigd in het oude fabriekspand van Droste, waar vroeger de flikken en andere choco lekkernijen vandaan kwamen.

Maar voor het eten dient er te worden geborreld en dat was een uitgelezen moment om het bier van de Haarlemse stadsbrouwerij Jopen eens even te proeven. En ik kan u verzekeren dat Jopen een smakelijk fris biertje is. Lekker hoppig met een volle smaak, prima passend bij een zomers zonnetje.

Maar daarna was het tijd om rustig richting het Spaarne te lopen om daar culinair te genieten.

Zoals gezegd is ChocOase gevestigd in de oude Droste-fabriek, bekend van beroemde chocolade pastilles en later de repen. Deze oude fabriek is een paar jaar geleden gerestaureerd, samen met de oude silo. In dit laatste gebouw zitten nu apartementen en er is op het oude fabrieksterrein een geheel nieuwe wijk gebouwd. Een mooie wijk, mag ik wel zeggen.

Enfin, we kwamen niet voor het architectonische, maar voor het maagvullende deel. HW startte met een ‘rundercarpaccio met kappertjes, parmezaanse kaas en pestodressing’. Een zeer smakelijk voorgerecht met een bijzonder zachte ossenhaas, die bijna op je tong smolt. Een sterk begin!

Daarna volgde het hoofdgerecht, een ‘Saltim Bocca’. Dit is een kalfsfricandeau omwikkeld met prosciutto en gevuld met parmezaan en salie, vergezeld van een risotto, gegrilde groente en pestosaus.

Het gerecht deed me denken aan de torens van San Gimignano in Toscane. Van de smaak kwam je ook in een echte zomers Toscaanse sfeer, hoewel het gerecht van oorsprong uit Rome komt. Zacht van binnen, stevig van buiten door de prosciutto, smakelijk toegedekt door verschillende gegrilde groentechipjes. De risotto, vaak lastig te bereiden, was zacht zonder papperig te worden en had een verfijnde smaak. Een aanrader op het menu!

Tot slot een dessert, bestaande uit een huisgemaakte bonbon van sinaasappelgelei en amandelspijs met vanille-ijs, sanaasappelsaas en chips van appel. De chocoladebonbon was fijn van smaak, lichtelijk puur en stevig met een prachtig bijpassende vulling van gelei en spijs. Het vanille-ijs on top was geen echt vanille-ijs zoals op de foto te zien. Meer een soort frambozenijs, maar het ijs was goed. Toch vond ik het ijs iets minder goed bij de bonbon passen. De sinaasappelsaas was lekker vers en goed van smaak, mooi afgedekt met een appelchip.

Al met al is het uitstekend eten bij ChocOase. Puntje van kritiek was de lange wachttijd tussen het hoofdgerecht en het dessert. Dat was een klein smetje op een voortreffelijke maaltijd. De bediening werd gedaan door twee jongedames, waarvan één tamelijk nors en de ander buitengewoon vriendelijk, dus dat hield elkaar ook in balans.

En een tip voor de toekomst voor de kok: zorg dat je alles in huis hebt wat op de kaart staat. Het maakt zo’n slordige indruk dat bij het bestellen een paar keer “dat is er niet meer” moet worden verkocht.

Voor de culinaire genieters, een TIP. Ga eens langs als je in Haarlem bent en laat je smaakpapillen verwennen.

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten