La Cucina dei Fratelli, super Italian food in Leiden

Written by:

Koninginnedag 2011 werd afgesloten met een heerlijke Italiaanse maaltijd. Al enige tijd was ik geïntrigeerd door een relatief klein zaakje aan de Lange Mare, dichtbij de Haarlemmerstraat in Leiden. Fratelli Ristorante stond er op de gevel en als ik er langs kwam zaten er altijd mensen. Het was zo’n Italiaans restaurant waar ze geen pizza’s verkopen, maar echte Italiaanse kost.

En omdat ik Italië een prettig land vind en de Italiaanse keuken op waarde kan schatten, bedacht ik me dat dit dus een mooie afsluiter van Koninginnedag (alias mijn verjaardag) kon worden.

Bij binnenkomst werden we allervriendelijkst ontvangen door Italiaans personeel. We besloten, vanwege de omvang van het gezelschap, maar direct een fles witte wijn op tafel te laten zetten. Daarna kregen we de kaart, maar er bleek ook een 5 gangen menu te zijn. Dat bestond uit 2 voorgerechten (warm en koud), 2 hoofdgerechten en een dessert. Niet echt goedkoop, maar vooruit, Hare Majesteit was toch jarig en dan mag het wat kosten.

Al heel snel kregen we een appetizer, een smakelijk stukje brood uit eigen keuken, met tomaat, ui, beetje pesto en olie. Net even iets anders van smaak, verfijnder, dan wanneer je het thuis probeert.

Daarna arriveerde het eerste voorgerecht, de koude. Een carpaccio van flinterdun gesneden rauwe ossenhaas en rauwe inktvis. Het ene met Parmezaanse kaas en het andere met balsamico. Een verrukkelijk hapje, met goede balans tussen vlees/vis en de bijpassende saus. Vooral de inktvis, calamarri, was verrassend. Mooi aangekleed ook, let vooral op de traan onder op het bord (of is het een spermatozoïde).

De toon was gezet en we wisten “hier gaan we genieten”.

Het tweede voorgerecht was warm. Het was een scamorza affumicata, een gerookte Italiaanse kaas met een stevige textuur, die vluchtig aan beide zijden is aangebakken zodat er een krokant korstje ontstaat. Opvallend was dat de kaas niet smolt. Het bijpassende sausje was van een zoetige sinaasappelsmaak en paste precies bij de rokerige taste van de kaas.

In ons gezelschap had nog nooit iemand een dergelijke Italiaanse kaas gegeten en het effect was overduidelijk, het werd stil aan tafel. Tijd voor een tweede fles witte wijn, want het genieten werd overweldigend. We waren benieuwd wat we allemaal nog meer voorgeschoteld zouden krijgen.

Daar kwamen we snel genoeg achter, toen het eerste hoofdgerecht werd opgediend. Verse, zelfgemaakt pasta met garnalen, overgoten met een heerlijke olie, met een paar tomatenaccentjes er bij, omringd door een pestosausje.

Pasta en garnaal waren qua smaak prima op elkaar afgestemd en de schelpjes gleden dan ook moeiteloos door de verwende keeltjes.

De bediening kwam telkens prima uitleggen wat ons werd voorgeschoteld en zo te zien waren ze ook echt trots op hun gerechten. Af en toe werd er een hand op je schouder gelegd, een hele persoonlijke touch.

De magen vulden zich al aardig, toen het tweede hoofdgerecht kwam aanzweven. Een ossenhaas in rode portsaus, vergezeld van een heilbot in botersaus en opgemaakt met een polenta met aardappel.

De ossenhaas was uitstekend van kwaliteit en saus smaakte en geurde ook echt naar rode port. De heilbot is een vis waar ik bijzonder gek op ben. Stevige bite, heerlijke smaak, prima vis in een lekkere saus. De polenta is een klassiek gerecht uit Noord Italië, griesmeel van mais. Door de polenta was wat groente verwerkt, zodat het een beetje groenkleurig werd. Een topbord, om het zo eens te zeggen.

En ja, dan moest het dessert, dolce, nog komen. Wat zou dat dan worden? Wel, ook daar werden we verrast want in plaats van de traditionele ijs kregen we een semifreddo voorgeschoteld. Dat is een half bevroren dessert, een soort mousse, in ons geval met aardbeiensmaak, met een dot slagroom en een sinaasappelschijfje.

En met dit buitengewone dessert kwam er een eind aan onze kennismaking met Fratelli ristorante. Ik mag zeggen dat het een buitengewoon goede kennismaking was, die riekt naar een vervolg. Want laat het duidelijk zijn, dit is een uitstekend Italiaans restaurant, een aanwinst voor de culinaire genieters in Leiden.

Wil je ook eens proeven, je vindt het restaurant aan de Lange Mare 112, midden in het centrum van de stad. Veel genoegens, als je er naar toe gaat.

6 reacties op “La Cucina dei Fratelli, super Italian food in Leiden”

 1. eva avatar
  eva

  Zo dat ziet er niet misselijk uit, zeg!
  Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

  Dit tentje moet ik even onthouden al lijken de stoeltjes mij wel wat petieterig voor mijn postuur!
  ;)))

  gr eva

 2. Rapunzeltje avatar
  Rapunzeltje

  5 mei gaan de Bevelvoerde en ik uit eten en dankzij dit logje weet ik waar we naar toe gaan….wow….

 3. Leidse Glibber avatar
  Leidse Glibber

  Ziet er goed uit Herman ga ik onthouden.

 4. Rob Alberts avatar
  Rob Alberts

  Alle Nederlanders praten over pizza en macaroni. Maar de echte Italiaanse Keuken is geweldig. Ik kan mij voorstellen dat jullie genoten hebben.
  Smakelijke groet

 5. staart in luie stand avatar
  staart in luie stand

  Ik krijg er trek van.

 6. Artychi avatar
  Artychi

  Wanneer komt je nieuwe boek uit?

  ‘Uit eten als hobby’ – Praktijkverhalen van een Leidse Bourgondier. Rijk geillustreerd en met vermelde actuele adressen en suggesties.

  Bij aanschaf 30% korting op de grote ambachtelijke smaakbierengids bij gelijktijdige aanschaf.

  Alternatieve naam:

  ‘Uit eten als buitensport’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: