Een dagje cultuur, helemaal gratis

Tijdens een vakantie mag ik graag een dagje cultuur inpassen. Het liefst natuurlijk meerdere dagen, maar één dag is ook al mooi. En met de gratis Keuzedag van de NS en de Museumkaart is dat helemaal gratis, voor niks, noppes, nada. En daar houden wij Nederlanders van, gratis voor niks. Dat zit in ons bloed.

En zo stapte ik enkele dagen geleden bij Leiden Lammenschans op de trein, richting Nijmegen, om daar de tentoonstelling ‘Foto (=) Kunst’ in museum Valkhof te bezoeken. En om daarna achteloos door te reizen naar ‘s Hertogenbosch voor de tentoonstelling van Scholten & Baijings en natuurlijk voor een aantal Bossche Bollen.

De tentoonstelling Foto (=) Kunst stelt de fotografie centraal, met dien verstande dat de kunstenaar met een vooropgezet plan zijn werk maakt. Het is dus fotografie met voorbedachte rade. Hierbij is het toegestaan om zelfgemaakte decors te gebruiken, maar ook om intensieve computermontages te gebruiken. Met andere woorden, het is een gemanipuleerde werkelijkheid.

Zo zie je hiernaast een foto van Ellen Kooi met de naam ‘Overveen – Klif’. Het lijkt een leuke foto met spelende kinderen, op een soort bosachtige helling. Maar als je beter kijkt zie je de kinderen angstig naar achteren kijken. Dreigt er gevaar, worden ze achtervolgd?

Jasper de Beijer maakt zijn foto’s weer totaal anders. Hij bouwde in zijn atelier een jungledecor met levensgrote poppen, die hij fotografeerde. Hij was nl. op reis geweest naar Ghana en zag daar niets terug van het exotische, westerse beeld dat hij van foto’s en verhalen kende. De foto links is uit de serie ‘Udongo’ (2009). Het grappige is dat je een tropische achtergrond ziet, waar een decordoek is voorgehangen. De tropen in de tropen dus eigenlijk.

Van een heel andere orde zijn de foto’s van Teun Hocks. Bij hem is er sprake van een combinatie van fotografie, tekenen en schilderen. Meestal schildert hij eerst een decor, fotografeert dat in zwart-wit, dompelt dat in een sepia-bad en kleurt het daarna weer in met olieverf. De foto links, ‘Untitled’, is dus olieverf op een getinte zwart-wit foto. Met zijn foto’s geeft hij blijk van zijn kijk op het leven. Vaak figureren er “meneertjes die heel dapper allemaal hopeloze dingen aan het doen zijn”. Hocks is hoofdrolspeler, regisseur en uitvoerder tegelijk.

Foto (=) Kunst is een hele mooie tentoonstelling, waar wonderbaarlijke foto’s hangen. Sfeervol, mysterieus, dreigend, ingenieus, geconstrueerd, grappig, ontroerend. Al deze sferen en gevoelens kom je er tegen. Als je een liefhebber bent van fotografie, dan is deze tentoonstelling, die nog tot en met 19 juni duurt, een GROTE AANRADER!!!

En als je dan toch in Nijmegen bent, dan moet je natuurlijk ook even in het kleine nabij gelegen park Valkhof rondlopen. Om daar oog te hebben voor de hele oude geschiedenis van Nijmegen. Leiden kan er wat van qua historie, maar Nijmegen nog meer. In het park staat een restant van de Barbarossa-ruïne uit 1155. Het is een overblijfsel van het Valkhof, dat in 1155 werd herbouwd door keizer Frederik Barbarossa.Hij was de keizer van het Heilige Roomse Rijk en dat was een heel groot rijk.

Nijmegen wordt beschouwd als de oudste stad van Nederland, is dus zeker een bezoekje waard op een mooie zonnige dag. Kun je ook nog aan de Waalboulevard zitten, met een kopje koffie (of iets anders natuurlijk).

Daarna met gezwinde spoed weer het station Nijmegen opgezocht om de trein naar ‘s Hertogenbosch te nemen. Want daar wachtte de tentoonstelling Blush – Design in full colour van het bekende designduo Scholten & Baijings. Zij hadden de tentoonstelling in het SM’s (Stedelijk Museum) zelf ingericht.

Links zie je een kopie van hun slaapkamer, uiteraard zonder muren maar met allemaal zelf ontworpen produkten. Bij Scholten & Baijings lopen kunst en vormgeving in elkaar over, het zijn ‘crossover’ produkten geworden. Niet gemaakt voor commercieel succes, maar wel van een verpletterende schoonheid. Eenvoud, strak, fraaie kleuren, mooi lijnenspel, alles is even fraai. Jammer dat het zo vreselijk duur is, anders wist ik het wel.

Hier zie je een detail van het beddegoed, de prachtige belijning, heel fijn aangebracht en het zachte kleurenspel, dat de belijning accentueert en verfraait.

De eenvoud beneemt je bijna de adem, zo mooi is dit.

Het moet een genoegen zijn om op deze manier ‘s avonds je bed in te stappen. Ik vraag me af welke dromen je onder zulk verfijnd beddengoed je krijgt.

Echt heel bekend zijn Scholten & Baijings geworden door hun serie ‘Vegetables’. Deze groenten zien er bedrieglijk echt uit, maar je kunt ze niet eten. Want ze zijn gemaakt van textiele stoffen en je moet er echt met je neus boven op zitten om de weefstructuur en de stiknaden te kunnen zien.

Daar komt bij dat de textiele groenten hyperrealistisch zijn. Qua kleur zijn ze niet te onderscheiden van de echte groente, die je er zo naast kunt leggen. Vanaf een meter zie je dan het verschil echt niet meer. Geweldig knap gemaakt, je moet het zien om het te kunnen geloven. Op de foto zie je de artisjok van Scholten & Baijings.

Tot slot een foto van het Amsterdam Armoir, een kast waarop ook het fijne lijnenspel en de mooie kleuren van het beddengoed terugkomen. Het grappige is dat de binnenkant van de kastdeurtjes het interieur van de kast laat zien. Alsof je als het ware binnenste buiten kijkt. De kast leunt o.a. op een paar glazen poten, die ook weer zijn voorzien van een soort weefpatroon. Dit komt terug in grote glazen potten, die ze hebben ontworpen.

De kast is gemaakt in opdracht van het Zuiderzee Museum naar een Marker kast. Op de foto zie je die op de achtergrond staan. Opnieuw eenvoud, lijnenspel en schoonheid.

Ik geloof dat ik Scholten & Baijings als ontwerpers een warm hart toe draag.

En als je dan toch in ‘s Hertogenbosch bent en nog een terugreis voor de boeg hebt van een dik uur, dan wil je toch wel even koffie drinken met een echte Bossche Bol van Jan de Groot. En natuurlijk een doosje meenemen voor thuis.

2 thoughts on “Een dagje cultuur, helemaal gratis

 1. Ja HW, bij mij zit ‘t ook in het bloed en heb de trip naar Nijmegen gemaakt met de museumkaart en free (hoewel) NS ride.

  Teun Hocks absoluut mijn favoriet.
  Heb tevens de expositie over schilders en schildersateliers bekeken, vond ik ook interessant.
  En dan het interieur nog van het gebouw, mooi.

  ps
  Heb je die bossche bollen wel in goede constitutie thuis gekregengezien het mooie weer de laatste tijd?
  Of zijn het bossche chocoflups geworden?

  Ik dronk er koffie bij La Place met iets van appelgebak erbij om in de stemming te komen, waarna later die dag een exotisch biertje op een authentiek terrasje in de binnenstad bij een nuffig kroegje.

  Ook nog wat lopen fotograferen aan de Waalkade onder de brug.

  Zie je tzt nog wel wat van als ik nu echt eens mijn foto’s ga processen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: