Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Leidse Draaiorgeldag 2011

Soms hoor je een heel vertrouwd geluid in de stad, een draaiorgel. De huidige draaiorgels op straat zijn echter geen schim meer van die prachtige grote orgels met een heerlijke klank. Maar op de Leidse Draaiorgeldag kom je nog van die kanjers tegen. Deze Leidse Draaiorgeldag is zo langzamerhand een traditie geworden. De grote en prachtige Hooglandse Kerk staat helemaal vol met draaiorgels, die afwisselend allemaal een deuntje spelen. Diepe klanken golven door die grote kerk, klanken die iets doen met het publiek.

Zo is er een danspaar, dat demonstraties geeft bij een mooi, groot draaiorgel. Dansen op de betoverende klanken van zo’n orgel. En niet alleen dat, binnen de kortste keren swingt het hele publiek mee, allemaal genietend van die mooie en bekende deuntjes.

Elk orgel heeft zijn eigen klankkleur, waarbij vooral de grote orgels beschikken over een zware en diepe bastoon, die overal door heen dendert. Ook mooi zijn de kleine slaginstrumenten, de rikketikkertjes noem ik ze maar even.

En ieder draaiorgel heeft weer zijn eigen versieringen, sierlijke poppen met een bel die echt werkt, fraaie krullen in de meest fantastische kleuren. Meestal pasteltinten, want het moet natuurlijk het publiek niet afschrikken.

En achter de poppen en krullen de orgelpijpen. Ook de beschildering is vaak buitengewoon fraai. Zo herken je soms ineens Leidse stadsgezichten, die op zo’n draaiorgel zijn geschilderd (en niet slecht ook).

Sommige draaiorgels hebben ook echt bewegende accordeons, eentje had er zelfs drie op een rijtje.

Naast de grote draaiorgels stonden er natuurlijk ook kleinere, zoals dit kinderwagenmodel. Meestal zie je ze niet zo klein, de straatorgels zijn toch meestal iets groter, met een soort bromfietsmotor voorop.

En het echte ‘orgeldraaien’ komt helaas ook niet zo vaak meer voor, maar zaterdag zag ik toch nog een echte orgeldraaier. Iemand die het oude beroep nog beheerst. Dat zie je in ht filmpje dat ik maakte in de Hooglandse Kerk. Het is soms wat schokkerig, maar dat kwam doordat ik een boodschappentas in de ene hand had en mijn iPhone (daar is het mee gemaakt) in de andere. Maar het geeft wel een goed beeld en vooral klank van de verschillende draaiorgels. Enjoy!!!

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten