Razendsnel internet via elektriciteitsnet

Dit apparaatje zorgt sinds kort voor een razendsnelle internet verbinding (70-90 Mbps).
Image posted by MobyPicture.comSinds ik in Leiden woon, ben ik een beetje aan het knoeien met mijn internetverbinding. Aansluiting zit beneden, Mac staat boven. Ik heb een Ziggo 120 Mbps verbinding, haalde dat in de oude woning wel met een gewone kabel.

Maar in Leiden heb ik geen kabel, maar een wi-fi netwerk met een Airport Express. Ook handig voor de twee iPhones, de iPad en de MacBook. Maar boven bleef de Mac maar sukkelen met de wi-fi verbinding. Want kennelijk zit er een dikke betonnen vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping.

Als ik boven zo’n 10 Mbps haalde, was ik spekkoper. Nou merk je dat bij gewoon internet gebruik niet zo heel erg, en evenmin bij de e-mail. Maar het werd wel hinderlijk bij het bekijken van bijvoorbeeld HD video’s of films. Dan stond herhaaldelijk het beeld stil en moest je wachten tot de download weer was bijgewerkt voor de film verder kon. En dat stoort, dat kan ik u bevestigen.Dus zat ik al een hele tijd te broeden op hoe dit probleem te verhelpen. Wat ik persé niet wilde was de boor ter hand nemen om een kabel naar boven te trekken. Ooit gedaan en dat zorgde voor een flinke opening in het kamerplafond en een lelijke kabel naar boven. Niet mooi, wel efficiënt.

Dus eerst maar eens gedacht aan een versterking van het wi-fi net. Dat kan door een tweede Airport Express te plaatsen en die aan de eerste te koppelen. Nummer twee pikt dan het signaal van numero uno op en voilà, nummer twee werkt als een versterker. Dat hielp een beetje, de snelheid steeg richting 15 Mbps.

Maar als je een 120 Mbps verbinding hebt, wil je meer. En toen kwam ik weer terug bij het internet via je elektriciteitsnet. Ik was daar al eens eerder op uitgekomen, maar toen wist iemand mij te melden dat dit niet zo’n goede oplossing was. Was vooral erg instabiel met veel storingen. En de testresultaten op internet waren nou ook niet rooskleurig, hoewel wel wisselend. En dat had vooral te maken met de verschillende elektriciteitsgroepen, die iedere woning heeft.

Maar omdat het wi-fi netwerk ook geen echte oplossing bood, trok ik toch maar de stoute schoenen aan en kocht ik een doos met twee stekkerdozen. De MSI HomePlug ePower 1000 HD Kit, om precies te zijn. Want ik had ook gelezen dat er op zich niet zo veel verschil zit tussen de verschillende merken vanwege een zelfde chipset.

Vol verwachting klopte het hart, toen alles was uitgepakt en de kabeltjes waren geïnstalleerd. De lampjes lichtten vrolijk op, alles werkte dus. Maar op de een of andere manier herkende mijn Mac geen internet meer. Waarna het hoofdstuk Kloten in je Vrije Tijd een aanvang nam. Waarom herkende de Mac geen signaal, terwijl de lampjes allemaal vrolijk brandden en er dus wel een verbinding was. Na flink wat gegoogel vond ik ergens de suggestie om de kabelmodem eens opnieuw op te starten. Had te maken met het toewijzen van een IP-adres, dat automatisch moet gaan, maar dat niet goed werkte.

Goed, kabelmodem opnieuw opgestart en ja hoor, de Mac herkende het internet weer. Hoera, hoera, hoera! Gauw een snelheidstest gedaan en wat was de snelheid….. Een magere 20 Mbps. Dat was niet de bedoeling, zo schoot ik nog niets op met al dit vrijwillige gedoe. Nog eens alles gecheckt, alles zat goed vast, alles brandde, de verbinding was goed, maar WAT WAS ER DAN NIET GOED???

Nog eens nagedacht, internet geraadpleegd en toen besloten om de stekkerdoos boven eens op een ander stopcontact aan te sluiten. Iets met andere of dezelfde groep, je weet het maar niet, toch? Nadat alles weer contact had gemaakt, bleek het internet nog steeds te werken. Vol verwachting klopte het hart, toen ik de snelheidstest opnieuw deed.

En BINGO, de Jackpot, ruim 80 Mbps!!!! Blij, blij, blij, want zo hoort het te zijn. Eindelijk weer de passende snelheid. Een aanrader dus, internet via het elektriciteitsnet. Met dien verstande dat je waarschijnlijk wel op dezelfde groep moet zitten voor een zo goed mogelijk resultaat.

3 gedachten over “Razendsnel internet via elektriciteitsnet

 1. ik heb die dingetjes ook geprobeerd, en bij mij helaas geen succes. doordat het verschillende groepen zijn in m’n huis, heb ik alleen maar haperend en heel traag netwerk. vaak valt het gewoon uit. en zet vooral geen huishoudelijke apparaten als magnetrons en haardrogers aan; dan klapte hij er gelijk uit. Blij dat hij bij jou wel werkt 🙂

 2. Ik ben met mijn kabel buiten langs gegaan. Daarbij wisselt mijn provider geregeld van frequentie als ik weer geen bereik heb.
  Het aantal electriciteitsgroepen maakt deze constructie voor mij niet mogelijk.
  Vreemd genoeg wemelt het van de onbeveiligde wifi-netwerken rondom mij heen.
  Ik houd toch nog steeds het idee dat wij als consument belazerd worden met de mogelijkheden en de service …..
  Al moet ik ook toegeven dat ik een vreselijke digibeet ben en dat bij sommige verhalen er in mijn denkvermogen een draadje loszit.
  Zonnige groet

 3. Zelf heb ik alles bedraad via ADSL en ben ik de enige gebruiker. Ik ben er tevreden over. Een vaste snelheid van 15,6Mbps en dat varieert nooit. Het mooie is dat ik die snelheid hou tot ver in Frankrijk en Duitsland. Kan dan ook prima HD-TV van de ZDF op mijn PC bekijken.

  De kabel was hier een ramp. Alkmaar is een UPC-enclave in een Ziggo-gebied. 5 jaar terug was ik de zwarte strepen op mijn TV zat en heb ik ze deur uitgeschopt. Nu internet ik en kijk ik TV via het internet voor 1/3de van de prijs zonder storingen. Zelfs toen mijn provider een jaar failliet was hield de hoofdprovider de verbinding prima draaiende.

  Met die 15,6Mbps haal ik ook nog altijd 6Mbps naar California en dat is erg belangrijk, daar staan veel Nederlandse blogs (blogspot, WordPress en Web-log.nl.) En waar medebloggers klagen over problemen met hun dure XS4All of Ziggo heb ik geen enkele last. Schijnbaar zijn er hoofdproviders als de KPN die geen geld voor dit oceaanoverschreidende verkeer willen betalen.

  Ik merkte dat ook bij mijn broer in een naburig dorp. Hij heeft een 25Mbps-verbinding van Ziggo. In Nederland haalt ie netjes 22Mbps, in Duitsland mag ie blij zijn met 11 en naar California komt ie niet verder dan 1.

  Met die draadloze routers moet je bij een lastig huis voor een afschroefbare antenne kiezen. Die kan je vervangen door een 3x zo lange en je kan hem richten. Dat geeft een enorme singnaalverbetering en kost vrij weinig. Met die ingebouwde antennetjes lukt dat helaas niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *