Net gezien: “Midnight in Paris” van Woody Allen

Written by:

“Midnight in Paris” is zeker één van de betere Woody Allen films van de laatste jaren (“Vicky Cristina Barcelona” hoort daar ook bij). Zoals de naam al zegt is de film een liefdesverklaring aan Parijs. De film begint minutenlang met beelden van een zonnig Parijs, die overgaan in beelden van een regenachtig Parijs. Dan komen we terecht bij Gil (Luke Wilson) en Inez (Rachel McAdams). Gil is helemaal gek van Parijs en verklaart zelfs van een regenachtig Parijs te houden.

Gil, een scenarioschrijver uit Hollywood, en Inez zijn met haar rijke ouders op bezoek. Haar vader John is voor zaken in Parijs en dochterlief mocht met haar vriend lekker mee. In het hotel trekt Gil direct van leer tegen zijn aanstaande schoonvader en plaatst hem op typisch Allensiaanse wijze in een super conservatieve hoek. Zo’n dialoog is Allen’s handelsmerk.

Gil en Inez komen al snel oude kennissen tegen, Paul (Michael Sheen) en Carol (Nina Arianda). Paul is een oude professor v an Inez en een onuitstaanbare betweter. Maar Inez vind het leuk om allerlei dingen samen te doen. Gil drukt zijn snor, hij kan Paul niet uitstaan, en gaat alleen op stap in Parijs.

Op een goed moment staat hij ‘s avonds op een plein en wordt hij uitgenodigd om in te stappen in een mooie oude auto. Het blijkt dat hij hiermee een soort tijdreis maakt naar de jaren ’20 in Parijs. Hij ontmoet allerlei bekende schrijvers, filmers, schilders en heeft het vreselijk naar zijn zin. En hij maakt kennis met een jongedame, Adriana (Marion Cotillard), die wel iets in hem ziet.

Woody Allen slaagt erin de sprongen in de tijd heel geloofwaardig te laten overkomen. Uiteraard gaat een en ander weer gepaard met veel humor. Vooral het advies dat Gil aan Buñuel geeft voor diens nieuwe film is geniaal. Het verhaal ontwikkelt zich langs romantische lijnen en ongetwijfeld kunt u al een beetje bedenken hoe het verhaal uiteindelijk afloopt. Ik ga dat hier verder niet vertellen.

Als je een Parijs leuk vindt, de jaren ’20 je aanspreken en je van romantiek houdt, ga dan vooral kijken. Hou je hier niet van, maar wel van intelligente humor, ga dan ook kijken. Ach, wat zeur ik toch, ga überhaupt gewoon kijken.

En let ook op de fraaie kleine rol van Carla Bruni, de Franse presidentsvrouw.

5 reacties op “Net gezien: “Midnight in Paris” van Woody Allen”

 1. Repel avatar
  Repel

  Waar gezien? bios of te huur? In het laatste geval ben ik hierbij om en wil ik hem graag zien…

  1. Herman avatar
   Herman

   In een voorpremière gezien, maar hij draait inmiddels in Leiden in de bios.

 2. Leidse Glibber avatar
  Leidse Glibber

  Off topic, heb de site van Beelden in Leiden gelezen, geweldige locatie op de HG gracht, kan erg grote trekpleister worden.

 3. Leidse Glibber avatar
  Leidse Glibber

  Off topic, slim he je hond de schuld geven hahahah

 4. tagrijn avatar
  tagrijn

  Ik heb de film nog niet gezien, maar ben wel heel nieuwsgierig, zeker na jouw recensie. Nog even wachten dan ligt de dvd in de winkel. Kan ik hem aan mijn …..theek toevoegen. (Weet nog steeds niet of er een naam is voor een verzameling dvd’s.)
  Voor de goede orde: ik ben inmiddels na verhuizing weer online. Heb de hoop dat het ooit nog goed komt met Weblog opgegeven. Kan nog steeds niet inloggen op mijn oude stek. Europa en Weblog: zoek de overeenkomsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: