De Meelfabriek en Peter Zumthor

Written by:

De Meelfabriek, een door velen verguisd en door anderen bejubeld bouwwerk van massieve proporties in Leiden, wordt helemaal gerenoveerd. Het gaat een prachtig pand worden met allerlei functies, die uiteenlopen van een hotel tot appartementen en wellness.

De man die dit allemaal in goede banen gaat leiden is de bekende architect Peter Zumthor, een Zwitser. Als je het gebouw ziet dan kun je je wel indenken waarom voor een Zwitser is gekozen, want het gebouw is werkelijk een monumentale ‘berg’. En daar heb je bergbeklimmers voor nodig, of misschien ook wel hemelbestormers.

Nu is die Zumthor niet zo maar iemand in het wereldwijde architectenlandschap.Hij heeft ook hele mooie en aparte andere dingen gedaan. Eén daarvan wilde ik hier even laten zien. Dat is het Steilneset Memorial in het Noorse Vardø, een eilandje in het noordelijkste puntje van Noorwegen aan de kust van de Barentszee.

Dit absoluut totaal aparte bouwwerk is gebouwd op de plek, waar van hekserij verdachte mensen in de 17e eeuw op de brandstapel ter dood werden gebracht. Het is dus een gedenkteken.

Het Steilneset Memorial bestaat uit twee structuren, waarvan er eentje helemaal door Zumthor is ontworpen. Het andere gebouw huisvest een installatie van de overleden Louise Bourgeois (1911-2010).

Het gebouw van Zumthor ziet eruit als een soort steigerbouw (helemaal van dennenhout), waarbinnen zich een hangende stoffen cocon bevindt. Binnen in die cocon bevindt zich dan weer een hele lange gang met een fraaie eikenhouten vloer.

In deze gang hangen lampen voor 91 raampjes. Elk raampje vertegenwoordigt een tijdens de heksenprocessen ter dood gebracht slachtoffer. En naast de raampjes zie je een gedenkplaat, waar het verhaal van het slachtoffer is beschreven.

Een indrukwekkend gedenkteken op een hele bijzondere plaats.

Dat belooft nog wat voor in de Meelfabriek, als deze creatieve geest aan de slag kan gaan. Het wordt in ieder geval een grootse aanwinst voor Leiden, dat enorme landmark aan de rand van de binnenstad. En dat ook nog een verbinding heeft met het komende Singelpark.

 

4 reacties op “De Meelfabriek en Peter Zumthor”

  1. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    Ik ben echt heel benieuwd hoe het eruit gaat zien als het klaar is.
    Blijft leuk dat hij behouden blijft en weer functioneel wordt.

  2. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    Off topic, zou inderdaad niet leuk als beide tochten tegelijk zijn.

  3. tagrijn avatar
    tagrijn

    Leiden en plannen: ze horen bijelkaar. Maar met Leiden en uitgevoerde plannen ligt dat toch wat anders. Het is een zeer ambitieus plan en het zou werkelijk een enorme opsteker zijn voor de stad als dit doorgang zou kunnen vinden. De vele malen dat het Aalmarktplan al is gewijzigd en afgeslankt maken me echter ook in dit geval niet al te optimistisch. Zumthor is geen goedkope jongen. De vraag is of dat voor een stad als Leiden allemaal betaalbaar is. dus (wat mij betreft): eerst maar eens zien en dan pas juichen.

  4. @rtychi avatar
    @rtychi

    Ben ook benieuwd hoe het worden gaat. Heb de gebouwen van binnen gezien tijdens de open monumentendagen van een jaar of wat geleden. Was ook interessant om vanaf het dak over de stad uit te kijken vanaf die kant; biedt je weer een heel ander perspectief.

    Maar wel een megaproject, als ik in gedachten neem hoe het er uit zag daar binnen. Karakteristiek, dat wel, maar wat een uitdaging voor de heer Zumthor.

    Groetjes HW, ook aan Trix
    @rtychi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: