Vakantiedag 6: Zon, beelden, duinen en vis

Written by:

Ik loop een beetje achter met mijn vakantieblogs, maar hey, it’s a holiday. We komen vanzelf wel waar we wezen willen. Anyway, vandaag een verslag van de zesde vakantiedag, donderdag 26 juli.

De dag dat HW en eega de fietsen beklommen en besloten om, onder een stralende zon, richting Lisse te koersen voor een bezoek aan Kasteel Keukenhof. Eigenlijk een oud landgoed, waar later wat torens tegenaan zijn gebouwd zodat het een beetje op een kasteel lijkt. Het kasteel is prachtig gelegen, temidden van een schitterend groot park naar Engelse stijl (ontworpen door Zocher jr.).We waren net op tijd voor een rondleiding door het kasteel, dat nog vrij authentiek is ingericht. Op sommige plekken is nog een restauratie nodig, maar daar moet dan eerst weer geld voor zijn. Sommige ruimten in het kasteel zijn heel mooi, rijk versierd met oude portretten van vroegere bewoners, waaronder graven en baronnen.

Op de foto hiernaast zie je bijvoorbeeld een plafondschildering van Stortenbeker, een bekend schilder uit de 19e eeuw. Tegen de muur hangen allemaal replica’s van landschapsschilderingen, die vroeger daadwerkelijk er hebben gehangen maar allemaal verkocht zijn door één van de graven, die het geld nodig had voor zijn plezierig leven.

Maar het kasteel was niet de enige reden om naar Lisse te fietsen, want in het park waren twee beeldententoonstellingen, Hof van Appel en Cobra Buiten.

Het Hof van Appel  bestaat uit een aantal bijzondere Toscaanse beelden van Karel Appel, die hij op verzoek van zijn buurman Giulio Barrufaldi maakte. Deze hele bijzondere keramische installatie bestaat uit vier grote vrouwfiguren (de jaargetijden), vuurschalen en een tafel. Onder de zon is het een prachtig gezicht, temidden van een mooie ommuurde tuin.

Op een andere plek in het park vind je nog meer werk van Appel, onder de noemer Cobra Buiten. Ook deze werken zijn gemaakt in opdracht van Barrufaldi, die zijn landgoed graag met Appel’s kunst wilde verrijken. Appel ging op het landgoed op zoek naar allerlei voorwerken, die hij combineerde nadat hij ze in brons had nagemaakt. Vervolgens werden deze bronzen ook weer van een laag voorzien en beschilderd (of niet).

En zo krijg je vervolgens iets als Kat op een hoofd, een echt Appeliaans werk.

Deze werken staan in een soort vallei onder grote bomen en komen daar goed tot hun recht. Om sommige dingen kun je lachen, sommige andere zaken doen je gissen wat het voorstelt, maar gelukkig wijzen de bordjes je in een goede denkrichting. Maar meestal is het dus heel direct, zoals bij Kat op een hoofd. Soms is kunst heel simpel.

Na kasteel, tentoonstelling en park te hebben bewonderd werd het tijd voor de inwendige mens. Lisse heeft een heel gezellig centrum met allerlei eetzaakjes en bij Trattoria Panini hebben we heerlijk Italiaans geluncht, passend bij de Toscaanse beelden.

Vervolgens zijn we bij de Langevelder Slag het duinfietspad opgegaan en via Noordwijk en Katwijk terug gefietst. Een heerlijk tochtje van ruim 50 km. door de duinen, zodat we een heel echt vakantiegevoel over ons kregen. En natuurlijk ga je dan ‘s avonds niet in de keuken staan voor een stamppot, maar moet je gewoon buitenshuis eten. En dat deden we bij ‘t Crabbetje, het visrestaurant van Leiden. Een uitstekende zaak met hele lekkere visgerechten, prima bediening en een prettige ambiance. Dus als je liefhebber bent van vis, ga daar dan eens langs.

 

 

Eén reactie op “Vakantiedag 6: Zon, beelden, duinen en vis”

  1. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    Jullie genieten echt lekker van je vakantie aan de costa del Leiden en omgeving 🙂
    Kasteel Keukenhof moet ik ook nog eens naartoe , is eigenlijk wel een must als je er zo dichtbij woont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: