Vakantiedag 10: afscheid van beelden

Maandag 30 juli was vakantiedag 10 al weer. Een droevige dag met hard werken want de beeldententoonstelling Beelden in Leiden 2012 kwam die dag tot een definitief einde. Een dag eerder de slotbijeenkomst en deze dag het daadwerkelijk afbreken en onttakelen van een prachtige tentoonstelling.

Veel mensen hebben de afgelopen maanden genoten van de verschillende beelden op de Hooglandse Kerkgracht. Er stond een hele diverse verzameling beelden, met allemaal een eigen kwaliteit. De komende maanden zal ik de beelden nog wel stuk voor stuk onder de loep nemen en jullie deelgenoot maken van wat ik van de beelden vond.

Maar deze maandag stond ik al om 8 uur ‘s ochtends op de Hooglandse Kerkgracht, samen met de medebestuursleden, om de handen uit de mouwen te steken. Samen met twee technische mannen, een grote kraan van Verschoor en twee grote vrachtwagens van Kortmann, een gespecialiseerd kunstvervoerbedrijf.

Ook Marianne Lammersen, winnaar Frans de Wit-prijs en LD Publieksprijs, was aanwezig om haar Parasiet te verwijderen.

Verschillende kunstenaars waren aanwezig om te helpen bij het demonteren van hun eigen kunstwerk, want zij weten immers het beste hoe een en ander is geconstrueerd. Het betekende ook het afscheid van deze kunstenaars, die ik de afgelopen maanden toch een paar keer heb ontmoet en als heel prettige mensen heb ervaren.
Het afbreken van de tentoonstelling voelde wel een beetje onwezenlijk aan. Immers, twee maanden geleden heb je iets opgebouwd dat veel positieve respons heeft gegeven en dan moet je dat nu dan afbreken. Maar goed, dat maakt ook weer ruimte voor de volgende tentoonstelling, Beelden in Leiden 2013.

Overigens was het een hele klus, want ook de houten sokkels moesten allemaal worden gedemonteerd en vervolgens worden versjouwd naar een Vliko-bak. Ik moet zeggen dat ik de laatste jaren niet zulk zwaar lichamelijk werk heb verricht. Ik was dan ook helemaal gesloopt toen we om twee uur klaar waren. Het enige wat nog lukte was de televisie aanzetten en naar de Olympische Spelen kijken. Judo was daar aan de orde en een hockeywedstrijd van Nederland. En om negen uur ‘s avonds had ik het wel gehad en kroop ik vermoeid in bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *