Vakantiedag 8: Een Zwoele Zomeravond

Zaterdag 28 juli was vakantiedag 8. Een dag met mooi weer, Tijd voor een bezoek aan het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Niet alleen voor het mooie park, maar ook voor de Zwoele Zomeravond van het Kröller-Müller Museum, midden in het park. De ondertitel van de Zwoele Zomeravonden is dit jaar “Een museum vol Verhalen”.

Na een klein uurtje rondfietsen door het park, op zo’n wit fietsje, genieten van de natuur en het lekkere weer, kwamen we bij het museum aan. Daar hebben we eerst even gekeken naar de tijdelijke tentoonstelling “Verlangen naar volmaaktheid”. Daar hing o.a. dit mooie werk van Gilbert & George, Metal Jack. 

De Zwoele Zomeravond speelt zich helemaal af in de prachtige beeldentuin van het museum. Deze tuin is zo groot dat je alleen daarvoor al ettelijke middagen nodig hebt om alles te bewonderen. Om 15.00 uur werd de aftrap gegeven en genoten we van Gadjo Joe, samen met zijn begeleider Luiz Marques. Gadjo Joe is de Vlaamse verhalenverteller Joe Baele, die ons vergastte op zijn verhaal over de zwarte zwaan, die een meer terroriseert, en de prinsen die daar een einde aan willen maken. En natuurlijk nog een vreemd mannetje dat de prinsen zijn hulp aanbiedt, want hij weet hoe je de zwarte zwaan kunt doden. Maar……, dan moet de prins later wel voldoen aan zijn wens.

Een boeiende verteller, kundig ondersteunt door Luiz Marques die met allerlei geluiden de sfeer er bij bracht. Na een half uur was het verhaal voorbij en werd de magie verbroken en werd het tijd om verder te wandelen langs allerlei theaterachtige installaties.

Op naar Renée, een Vlaamse singer-songwriter die prachtige betoverende liedjes zingt. Normaliter zingt ze met een groep, maar hier stond ze op het bospodium. Midden tussen de bomen, met een klein pallet als podium, een microfoon en een kleine speaker. Dat betekende dat het publiek muisstil moest zijn om haar te kunnen verstaan. Het talrijke publiek zat op boomstammen en genoot volop van de ragfijne stem van Renée.

Renée oogde wat verlegen, maar haar zelf geschreven liedjes deden het goed, inclusief haar net verschenen single “Dum dum dum”.

Daarna was het tijd voor Jasper Boeke & Helge Slikker, die deel uitmaken van Theatergroep Matzer met de vertelling III. III gaat over twee broers, één vader, een opdracht, een test, een kans.Het is een humoristische en sprankelende vertelling over ego en eer, afgewisseld met mooie liedjes. Boeke & Slikker bleken begaafde muzikanten, die ook een verhaal goed konden vertellen.

Na al dit moois werd het tijd voor een lekkere maaltijd, besprenkeld met een biobiertje. Lekker aanschuiven op de bank en lange tafels, midden in het park.Je kreeg er bijna een oergevoel van. Daarna snel naar de volgende act, de Amerikaanse singer-songwriter Otis Gibb. Otis Gibb is een echte Americana artiest, een mix van blues, country en folk. Met een heerlijk gruizige stem kreeg hij het overvolle amfitheater flink aan het swingen, klappen en meedeinen. 

Een echte door de wol geverfde artiest, die precies weet hoe hij zijn publiek moet bespelen. Maar ook een man die hele mooi eigen liedjes zingt, goed verstaanbaar, zodat je weet waarover hij zingt.

Vervolgens snel naar de grote binnenzaal voor stadgenoot Nico Dijkshoorn. Dijkshoorn had een audiotoer voor het museum gemaakt, op zijn geheel eigen en unieke wijze. Stel je voor, je kijkt naar kunstwerken met het commentaar van Dijkshoorn op je oren. Dat is lachen geblazen, want hij heeft altijd wel een bijzondere blik.

Nu deed Dijkshoorn dit voor een grote, totaal bezette zaal, met behulp van een diapresentatie van de kunstwerken. Veel pret, maar ook kijken met andere ogen. Wel met respect voor de kunst, maar ook zonder de heilige verering. Goed om mee te maken en nog leuk ook.

Tot slot was er nog een optreden van Eefje de Visser in het Rietveld auditorium. Tegenwoordig is Eefje de Visser redelijk bekend. Een eigen stijl, origineel en gedurfd en met een hele zuivere stem.

Maar HW en eega waren inmiddels volledig cultureel verzadigd en lieten Eefje na tien minuten achter zich om met de fietsjes terug te karren richting uitgang. Om vervolgens nog weer een dik uur in de auto naar Leiden te rijden. Net op tijd om de 4 x 100 meter vrije slag met de zilveren medaille voor Kromowidjojo, Heemskerk, Veldhuis en Dekker te kunnen zien. En even te kunnen bijkomen bij een aflevering van The Borgias, de tv-serie over de adellijke familie in Rome. En als klap op de vuurpijl nog even onbedaarlijk lachen bij de Olympische special van Absolutely Fabulous.

En moe maar tevreden het mandje in. Vakantiedag 8 zat er op.

Een gedachte over “Vakantiedag 8: Een Zwoele Zomeravond

  1. Ik herinner mij het dwalen door het museum, het wandelen door het park en de prachtige combinatie van kultuur en natuur.
    Jouw verslag nodigt om zelf nog eens te gaan genieten.
    Zonnige zomergroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *