Vakantiedag 18: fietsen, heuvels en Epke

Dinsdag 7 augustus was al weer vakantiedag 18. Na een lekkere nachtrust en een goed ontbijt in AC Hotel Holten besloten HW en eega om vandaag eens een goede fietstocht te gaan maken. Hoewel het weer niet super was, bewolkt en een stevige wind, gingen we naar Jan Stam Fietsverhuur voor een paar goede toerfietsen.

Eigenlijk was het onze bedoeling om naar de beeldentuin van Kasteel Nijenhuis in Heino te fietsen, maar gelet op het weer besloten we om onderweg een beslispunt in te lassen. Want Heino was 35 km heen en 35 km terug, dus ruim vier uur fietsen. En dan ook nog een paar uur beelden kijken zou misschien wel krap worden.
Maar niet getalmd en fluks de fietsen bestegen. We fietsten over de Wullenberg en de Holterberg door het Sikkelbos en de Rietslenk naar Nijverdal. Van knooppunt naar knooppunt (die we van tevoren hadden opgeschreven). Bij Nijverdal raakten we het spoor even bijster, maar snel genoeg vonden we de weg naar de Hellendoornseberg en gingen we langs Hellendoorn verder tot halverwege Lemele. 
De Sprengenberg

Onderweg bogen we rechtsaf richting Luttenberg en daar lag ons beslispunt. Verder gaan naar Heino of vanaf Luttenberg de alternatieve route terug naar Holten nemen. Inmiddels hadden we ook verschillende lichte regenbuitjes gehad, zodat het vooruitzicht voor een lange tocht niet echt aanlokkelijk was.

Daarom de alternatieve tocht terug. Door het Hageveld naar Haarle, daar het Bergbos in en over de Haarlerweg langs de prachtige Sprengenberg (een fantastisch huis van de fam. van Wulfften Palthe) via Helhuizen en Neerdorp weer terug bij af, Jan Stam.
Onderweg hebben we nog even genoten van een verse koffie met zelf gebakken marmercake bij het Sallands Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg (het museum zelf hebben we niet bezocht).
Onderweg hebben we volop genoten van de schitterende natuur van de Sallandse heuvelrug, bossen in alle vormen en soorten, weilanden, heuvels met vergezichten, koeien, paarden. Kortom, te veel natuur om op te noemen en we gaan hier één van de komende jaren zeker terugkomen voor een langer verblijf.
Natuurlijk hadden we wel een beetje rekening gehouden met de tijd, zodat we op tijd in het hotel waren om de finale van Epke Zonderland te kunnen zien. En tsjongejonge, wat hebben we daarvan genoten. Terecht een gouden plak (en een subplak voor het geweldige commentaar van Hans van Zetten).
Daarna zijn we weer terug gegaan naar Holten voor een heerlijk diner bij Tastoe in het centrum. Een restaurant in het Kultuurhus, waar je voor redelijk geld uitstekend kunt eten. Gefrituurde geitenkaas in bierbeslag met rucola, basilicum en maple-syrup vooraf, gevolgd door Lamshaasjes Prosciutto met een saus van witte wijn met room en mascarpone en kletskoppen met roomijs van de boer met warme chocoladesaus en slagroom toe. Dat hadden we wel verdiend na onze stevige fietstocht, die uiteindelijk 45 kilometers telde.
Opvallend was overigens dat we onderweg weinig andere fietsers tegenkwamen en dat de horeca in de dorpjes grotendeels gesloten was. Een lunch onderweg was daarom lastig te doen, vandaar onze toch wel redelijk grote trek bij Tastoe.
‘s Avonds in het hotel tot slot nog weer naar de OS2012 gekeken en nogmaals van Epke genoten.
Overigens bleek het hotel niet over een gratis wifi te beschikken, anders dan een KPN Hotspot (één uur per dag gratis en daarna betalen). Aangezien ik altijd ruzie heb met Hotspots (inloggedoe en zo) heb ik daar maar van af gezien. Eigenlijk horen hotels gewoon gratis onbeperkt wifi te hebben. Bij Tastoe had het Kultuurhus dat wel, en zo hoort het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *