Vakantiedag 19: beelden, Rekken en spanning

Woensdag 8 augustus, vakantiedag 19, was de laatste dag in het Overijsselse. Eindelijk hadden we dan nu de tijd om Kasteel Nijenhuis te bezoeken om daar de beeldentuin te gaan bekijken. Het kasteel is een havezate, dat is een versterkt huis, en Nijenhuis wordt voor het eerst vermeld in 1382. Het huidige kasteel stamt uit 1680. Bekende bewoners vormden de geslachten Van Ittersum, Bentinck, Von Knobelsdorff en Van Pallandt. Momenteel vormt Kasteel Nijenhuis samen met het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle het Museum de Fundatie.

De laatste bewoner, Dirk Hannema (kunstverzamelaar en oud-directeur van Boymans van Beuningen, overleden 1984) heeft voor een restauratie gezorgd en zijn collectie is in de beeldentuin te bewonderen.

Zhou Brothers – Ballet dancer (1995, brons)

En wat een prachtige collectie beelden valt daar in Heino te bewonderen. Meer dan 75 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland in een fraaie siertuin, met gazons en bos, in totaal 4,5 hectare. De beelden komen uit de Hannema collectie, maar ook van Beelden aan Zee en van de provincie Overijssel. Ik laat hier drie voorbeelden zien van een werkelijk bij vlagen adembenemende collectie van moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Je ziet hier een paar voorbeelden met verschillende stijlen en vormen. Ik kom later nog nader terug op de beelden uit deze beeldentuin. Als je van beelden houdt, dan is Kasteel Nijenhuis een absolute AANRADER.

Frits Koenig – Zwei I (1971, brons)

Van het kasteel, waar we ook lekker geluncht hebben, reden we via Lochem, Borculo en Neede richting Rekken voor een bezoek aan een paar vrienden uit de Hattrick-wereld.

Die staan op een werkelijk rustieke plaats op een camping tussen Eibergen en Rekken met een uitzicht op weiland en bos. Met af en toe een kudde koeien die even de situatie komt opnemen. Mooie beesten trouwens, koeien, met hun glanzende ogen en nieuwsgierige blik.

Na een paar gezellige uurtjes was het weer tijd om de poes in Leiden weer eens op te zoeken. Dus in de auto voor een tocht van ruim twee uur, met onderweg de halve finale wedstrijd van de dames hockey tussen Nederland en Nieuw Zeeland. Die eindigde met een spannende shoot-out en uiteindelijk de winst voor de Nederlandse dames.

Georges Charpentier – Marathon Man (1982, brons)

Ik kan u zeggen dat zo’n spannend verslag de reistijd aanzienlijk bekort, dus voor een lange tocht is zoiets een aanrader. In Leiden terug eerst even wat lekkere pizza’s gehaald bij Giuseppe in de Herenstraat (de beste van Leiden vinden wij) en toen weer thuis bij een blije poes. Luid knorrend en miauwend werden we welkom geheten.

Tot slot in de avond nog even gekeken naar de halve finale 200 meter heren met Churandy Martina. Ook spannend en een goede plaatsing van Martina voor de finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *