Vandaagdedag: schulden, armoede en bloedig tv-geweld

schuldenSchuldhulpverlening, sociale begeleiding bij het vervoer van mensen met een handicap en inkomensondersteuning, dat waren de onderwerpen die gisteren op de agenda stonden.
Bij schuldhulpverlening ging het om het afhandelen van een overeenkomst met een garantiefonds voor schuldsaneringen. Feitelijk al goedgekeurd door de gemeenteraad, maar nog wel even de puntjes op de i.

De andere twee zaken waren punt van overleg in Alphen. Dat betekende dus weer een halve dag in het stadhuis aldaar. Sociale begeleiding gaat over een groep mensen, die met de RijnstreekHopper reizen en iemand nodig hebben voor bv. het duwen van een rolstoel als ze ergens zijn aangekomen. De vraag is of we deze voorziening in stand willen houden voor de mensen in de Rijnstreek. In de Bollenstreek en de Leidse regio kent men zoiets niet. En nu de RijnstreekHopper overgaat naar de Regiotaxi was dit het moment om daar eens over na te denken. Zeker in het licht van gemeentelijke bezuinigingen. Uitkomst was dat we eerst nog eens even goed kijken naar de gevolgen en de financiële consequenties. Ik ben zelf wel benieuwd naar de ervaringen in het Leidse.

Bij de inkomensondersteuning gaat het om een nieuwe vorm van bijzondere bijstand/minimabeleid. Het is de bedoeling om de bekende ‘armoedeval’ tegen te gaan door andere oplossingen te kiezen dan de huidige. Ook wordt gekeken naar het PMB (persoonlijk minimabudget), waarbij mensen elk jaar een vast bedrag krijgen. Dat geeft de mensen meer vrijheid in de besteding en zorgt voor een administratieve ontlasting van de gemeenten. Of het ook geld oplevert is nog onbekend.

Boardwalk Empire Season 4En de avond benut voor Boardwalk Empire, de laatste aflevering van serie 3. Het lijkt erop dat Nucky Thompson heel slim heeft gecalculeerd en in een keer al zijn vijanden heeft uitgeschakeld, maar of dat werkelijk zo is, dat is de vraag. Wel was dit een uiterst bloedige en gewelddadige aflevering, want er werd met heel wat vijanden afgerekend. Een echte gang-war, zoals bekend uit de jaren 20 in New York. September 2013 kunnen we verder kijken.

Tot slot de tweede aflevering gekeken van Downton Abbey, de prachtige serie over de aristocratische familie Crawley. Financiële problemen, het geld is op, en wat nu? Kasteel verkopen of de Amerikaanse moeder van de gravin, een heerlijke rol overigens van Shirley McLaine, geld aftroggelen. Hetgeen uiteraard niet lukt. En ook beneden, bij het personeel, is het niet allemaal pais en vree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *