Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

In de rij voor Rafaël, meester uit de renaissance

RafaelTentoonstellingen van grote meesters zijn tegenwoordig ‘hot’. Mensen stromen van heinde en verre toe om de wonderen te aanschouwen. Dat was ook het geval bij de grote Rafaël tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem. Niet dat daar veel schilderijen van hem vielen te bewonderen, nee, het ging vooral om tekeningen. Voorstudies van zijn beroemde werken, zeg maar. Want die beroemde werken zitten bijvoorbeeld op muren en plafonds en kunnen dus moeilijk verplaatst worden.

Rijen mensen voor de kassa, rijen mensen voor zaal 1 en schuifelen voorbij de getoonde werken. En dan allemaal met een koptelefoontje op zodat je alles goed uitgelegd krijgen. Alleen dat gezicht is al een tentoonstelling waard, al die identiek bewegende mensen. 

Maar goed, HW en eega waren zo slim geweest om via internet al vast kaartjes te kopen en om vroeg te gaan. Dat betekende lekker doorlopen bij de kassa en in een nog niet overvolle zaal terecht komen. En eerlijk is eerlijk, het was een belevenis, een feest om de tekeningen van Rafaël te kunnen zient.

Want de man was overduidelijk een megasuperster in zijn tijd. Zijn tekeningen laten zien hoezeer hij het lichaam tot onderwerp van studie had gemaakt. Hij tekende vooral naakten om de lichaamshoudingen goed te kunnen bestuderen, waarna op het schilderij een geklede versie volgde. Maar door zijn voorstudie wist hij perfect hoe het lichaam onder de kleding eruit zag. En tekenen kon de man, want daar valt je mond dan wel even van open. Ragfijn, soms bijna driedimensionaal, perfecte weergave. En als je dat dan soms terugziet in zijn fresco’s, wonderbaarlijk.

De Transfiguratie, die je hiernaast ziet is daar een prachtig voorbeeld van. Op de tentoonstelling zie je een aantal tekeningen, voorstudies, van dit wonderbaarlijke werk. Deze Transfiguratie, die na zijn dood is voltooid door zijn leerlingen, wordt als zijn belangrijkste werk beschouwd.

Het is geweldig om te zien hoe die voorstudies uiteindelijk terug komen in zijn grote werken. Veel van zijn grote werken zijn in Rome te bewonderen, vooral in Vaticaanstad.

HW en eega voelden in Haarlem een grote behoefte opkomen om direct via Schiphol door te reizen naar Rome om deze unieke werken te gaan bekijken. Helaas, we hadden een andere afspraak. Eén van de kinderen moest nog worden uitgezwaaid, richting Londen.

Nou ja, het is inmiddels bijgeschreven op het wensenlijstje. Mochten jullie nou ook nog naar Haarlem willen, helaas, het was de laatste dag. Maar Rome blijft altijd mogelijk 😉

 

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten