Demotie, een heerlijk woord

Written by:

oudere-werknemersDemotie. Toen ik dat woord gisteren weer hoorde, moest ik denken aan een jachtpartij. Waarom weet ik niet. Het riep kennelijk gevoelens op van een eendenjacht. Ruisend water, ritselende bladeren, gedempte laarsgeluiden op een beetje zompige mosgrond.

Demotie. Het geluid van een luide knal, gevolgd door gefladder. Daar allemaal moest ik aan denken toen ik ene Jeroen Versteeg in het NOS Journaal hoorde praten. De baas van Cap Gemini, een consultancybedrijf. U weet wel, zo’n soort uitzendbureau maar dan voor dure ‘deskundigen’ met van die snelle, flitsende leasebakken.

Want Versteeg wilde de lonen van zijn oudere werknemers verlagen zodat er geen ontslagen zouden vallen. En tegelijk zou hij jonge talenten beter kunnen belonen. Klinkt mooi, heel verleidelijk zelfs. Want zeg nou zelf, die oudere werknemers, die zijn toch al lang binnen. Die kunnen best met een paar centjes minder . Dan kunnen die jonkies ook eens een keer ham op het boterhammetje krijgen, in plaats van altijd maar pindakaas en boterhamworst.

Maar….., zit er gewoon niet iets heel anders achter. Want die dure consultancybureaus, met die mooie flashy hoofdkantoren, die verliezen enorm veel omzet. Want de overheid gebruikt ze niet zo veel meer. Te duur en het geld raakt op. Dus moeten die flitsende jongens en meisjes voor een lager uurtarief gaan werken. En dat brengt de omzet en vervolgens de winst in gevaar. Dus ook die bonus voor meneer Jeroen Versteeg. En die fraaie jaarlijkse dividendjes voor aandeelhouders. Foei, foei, foei, dat kan maar niet zo maar.

Meneer Versteeg zelf levert natuurlijk geen loon in. Logisch, hij is de baas en die doen zoiets niet.

En die demotie, wat heeft die er nou mee te maken. Nou, dat is gewoon het verlagen van loon, vooral van oudere werknemers. Het tegenovergestelde van promotie. Wordt ook wel degradatie genoemd, maar dat klinkt zo negatief. En dat wil meneer Versteeg nou juist voorkomen, dat negatieve toontje. Het is immers een geweldig fijn iets, demotie. Iets om trots op te zijn als het jou treft.

Ja ja, meneer Versteeg, nu weet ik ineens waarom ik aan een jachtpartij moest denken. U jaagt gewoon op uw eigen oudere personeel. Zeg dat dan gewoon!

Eén reactie op “Demotie, een heerlijk woord”

  1. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    Ik stond er ook erg raar van te kijken en dacht doe eerst eens iets aan die inderdaad veel te dure leasebakken waar ze allemaal in rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: