Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Leidse Jazzweek – Bite the Gnatze

De Leidse Jazzweek is weer begonnen. Reden waarom HW en eega gisteravond de stevige koude trotseerden en door de snijdende wind naar de Tuinzaal De Burcht togen. Om daar Bite the Gnatze te aanschouwen en natuurlijk ook te horen.

Bite the Gnatze is een band die al 16 jaar bestaat. Ook de muzikanten zijn al zo lang bij elkaar. Alleen de naam is al een reden om eens te gaan kijken, want wat moet je daar nou van verwachten. Want was is een gnatze?

Bite the Gnatze speelt jazz, doorspekt met klassieke- en folkinvloeden. Geen mainstream jazz, maar wringende, krijsende, bij vlagen gnatzende jazz. Het is een zoektocht met veel ruimte voor improvisaties. De nummers verschillen nogal, soms rustig kabbelend met een fraaie melodie en soms lijkt het wel zonder melodie.

De band bestond deze avond uit Paul Pallesen (gitaar, banjo en bouzouki), Joost Buis (trombone en lapsteelgitaar), Michel Duijves (klarinet, basklarinet en tin whistle), Meinrad Kneer (bas), Frank van Bommel (piano, vibrafoon en glockenspiel), Alan Purves (slagwerk) en Jorrit Dijkstra (saxen en klarinet). En als je de instrumenten ziet, dan zie je met welk een veelkleurig palet muziek wordt gemaakt.

HW vond het boeiend om te zien hoe de band omging met de tegendraadsheid van de nummers. Onderstaand een filmpje van het optreden.

52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten