Filmfestival Rotterdam: The Master, goeroe zoekt volgeling

The MasterThe Master (144 min. – drama – VS)
Regie: Paul Thomas Anderson
Met Joaquin Phoenix, Plilip Seymour Hoffman en Amy Adams
Genomineerd voor 3 Oscars, voor beste acteur (Phoenix), beste acteur in een bijrol (Hoffman) en beste actrice in een bijrol (Adams)
Meer informatie op IMDB

Ontmoet Freddie Quell, matroos bij de US Navy, die afzwaait na de Tweede Wereldoorlog. Een soort ongeleid projectiel, die van baantje naar baantje zwerft. En daarbij flinke hoeveelheden alcohol consumeert. Een man ook, die ineens flink agressief kan worden. Maak mee hoe onze Freddie terecht komt op een luxe jacht. Het jacht van Lancaster Dodd, een zelfbenoemd schrijver, arts, nucleair fysicus en theoretisch filosoof. Een charismatisch man, die een boek heeft geschreven, “The Cause”, waarin hij een mix van pseudowetenschap, religie en psychoanalyse brengt.

The Master 2Lancaster zoekt eigenlijk een proefpersoon waarop hij zijn beweringen kan uitproberen. En dat wordt Freddie. Lancaster stuurt Freddie, zoals een baasje zijn hond stuurt. Kijkend of de bevelen wel goed worden opgevoerd. Vandaar de titel The Master. Jammer is dat Freddie zijn baasje op een agressieve manier meent te moeten verdedigen. Zo agressief dat de vrouw van Lancaster, Peggy, uiteindelijk denkt dat Freddie meer kwaad dan goed doet voor “The Cause”.

Ziedaar een film met twee geweldige acteurs, Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman, die hun karakters weergaloos neerzetten. Soms op het angstaanjagende af, die verhouding tussen meester en slaaf. Absolute topprestaties, zeker. Maar de film beklijft niet echt, want wat ontbreekt is een karakter waarmee de kijker zich kan identificeren. Freddie is een ‘loser’, geen aanlokkelijk figuur waarmee je jezelf wilt vereenzelvigen. En Lancaster, gebaseerd op het leven van Ron L. Hubbard (oprichter van Scientology), is een vreemde sekteleider, die helemaal niet aanspreekt.

En dan wordt het moeilijk om van een film te houden, hoewel de acteerprestaties ijzersterk zijn en de film zelf prima is gemaakt. Jammer, het wordt naar mijn idee geen ‘new American classic’, zoals de marketing ons probeert wijs te maken.

Mijn waardering: een 6.

Voor de liefhebbers hieronder de trailer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *