Filmfestival Rotterdam: De Keniaanse werkelijkheid

Nairobi Half LifeNairobi Half Life (96 min. – drama – Kenia/Duitsland)
Regie: David ‘Tosh’ Kitonga
Met Joseph Wairimu, Olwenya Maina en Nancy Wanjiku Karanji
Meer informatie op IMDB

Mwas, een jongen van een jaar of 20, woont in een Keniaans dorpje. Op een dag ziet hij een optreden van de Vultures, een theatergroep, en besluit om acteur te worden. Daarvoor moet hij naar Nairobi, voor zijn doen een grote wereldstad. En passant vragen enkele dorpsgenoten of hij een tas met radio’s wil meenemen.

Uiteraard wordt hij bij aankomst in Nairobi onmiddellijk van zijn tas  en geld beroofd. Berooid wordt hij ook nog door de politie opgepakt en belandt hij in de cel. Daar ontmoet hij Oti, een iets oudere jongen die hem onder zijn hoede neemt.

Nairobi Half Life (2012) - BilderEn langzaam komt onze vriendelijke goedlachse Mwas terecht in het circuit van de kleine criminaliteit. Hij krijgt een vriendenkring en langzaam wordt het “kleine” wat groter. Carjacking van grote SUV’s wordt het uiteindelijk. En bij een grote vechtpartij komt zijn tegenstander per ongeluk om.

Maar Mwas slaagt er ook in om auditie bij een theater te doen. Door zijn naturel optreden wordt hij uitgenodigd voor een rol. Dat betekent dat Mwas heen en weer moet crossen tussen zijn verblijf in de achterbuurt en het theater. Dit dreigt helemaal mis te lopen als hij na de vechtpartij door corrupte agenten met zijn kameraden in een verlaten fabriekscomplex wordt opgesloten. Dit betekent een zekere dood, want de agenten gebruiken de lijken als bewijs dat ze heel goed op ‘boevenjacht’ zijn.

Gelukkig eindigt de film goed, want Mwas slaagt erin om te ontsnappen en net voor de première in het theater te zijn.

Nairobi Half Life is een goed gemaakte, snelle film die een goed beeld geeft van het leven aan de onderkant in Nairobi. De corruptie van de politie krijgt een goede plaats in het verhaal (de Keniaanse politie is berucht vanwege de corruptie). Het verhaal ontwikkelt zich goed, maar er zitten wel een paar cliché’s in. Zoals de beroving bij aankomst, dat zie je gewoon aankomen. Het is enerzijds een vrolijke film, anderzijds een sombere film over het leven zoals het komt. Maar waar je je wel aan kunt ontworstelen. Overigens zijn er meer van dit soort films die dit thema behandelen. Daarom is het ook geen bijzondere film.

Mijn waardering is een 7.

NB De film was de Keniaanse inzending voor de Oscar (beste buitenlandse film), maar kreeg geen nominatie. Hieronder de trailer van de film.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: