Cultureel genieten in Leiden

SignaturesCultuur is altijd al groot aanwezig in Leiden, maar sinds dit weekend zijn de Cultuurweken weer begonnen. Ditmaal onder de noemer Signatures. Het aanbod is overweldigend en zonder uitzondering van een hoge kwaliteit.

Denk maar eens aan de Leidse Hofjes Concerten, Schemerstad, de Nacht van de Viool en de Leidse Olympus. Om nog maar te zwijgen over de Museumnacht, de Poëziemanifestatie, Beelden in Leiden, SummerJazz, de Leidse Film Festival Summer Special en de voorstelling Arianna van de Veenfabriek.

Zelf maakte ik afgelopen zaterdag de officiële opening mee van dit cultuurfestijn. Op het Stationsplein speelde Theater Gajes “Agora Phobia”, een vrolijk maar wel indringend stuk over de bouwwoede van bestuurders en de rampzalige gevolgen die dat kan hebben. Ik maakte daar een kort filmpje van.

wpid-Photo-20-mei-2013-1537.jpgOp Tweede Pinksterdag, toen de weergoden ons slecht gezind waren, gingen wij voor de Hofjes Concerten. Ondanks de voortdurende regen waren er toch nog redelijk wat mensen op pad. Zo zagen wij Izhar Elias met zijn fijnzinnige gitaarspel weer vele toehoorders in verrukking brengen in het mooie Heiligen Geesthof aan de Doezastraat. Het oorspronkelijke hofje dateert uit 1690, maar het is in de jaren 20 van de vorige eeuw helemaal opnieuw opgebouwd en ziet er nu mooi strak uit.

Vanwege de regen bleven we even hangen in de Doezastraat, want daar zijn verschillende hofjes. In het Samuel de Zeehof was het net stil, dus verder naar het rustieke St. Jacobshof, dat in 1681 werd gesticht.

wpid-Photo-20-mei-2013-1548.jpgDaar speelde Ties Mellema die vele harten beroerde en betoverde met zijn als fluweel klinkende saxofoons. Vooral zijn vertolking van het celloconcert van Bach was van een speciale orde.

Door de natte omstandigheden waren in sommige hofjes de activiteiten naar binnen verplaatst, want het hemelse water was deze middag wel overvloedig aanwezig.

2 gedachten over “Cultureel genieten in Leiden

  1. Was een hele mooie opening afgelopen zaterdag en ook de Hofjesconcerten waren dit jaar weer een succes, ondanks de regen op maandag. Uiteraard ook bij mij op de site verslagen van de diverse evenementen in het kader van Signatures Cultuurweken Leiden
    En nu op naar Beelden in Leiden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *