Beelden in Leiden komt eraan

Zo zijn de houten sokkels afgelopen donderdag allemaal geplaatst. Weer prima gemaakt door Burgy, het bouwbedrijf dat zo goed restauraties uitvoert. Die sokkels zijn niet zomaar vierkante bakken. Nee, het is een speciale constructie waardoor de bodem, ongeacht de ondergrond, echt helemaal vlak kan worden gesteld.

Dit jaar komen er elf werken te staan. Vijf van nieuwe, relatief jonge kunstenaars en vijf van oudere, reeds bekende kunstenaars. Het thema is dit jaar Traditie en Talent, oud en nieuw bij elkaar. Dat slaat op deze combinatie van jong en oud en het is de bedoeling dat er een soort ‘kruisbestuiving’ tussen de beelden gaat plaatsvinden.

Daarnaast is er dit jaar een plek ingeruimd voor Marianne Lammersen, omdat ze vorig jaar de Frans de Wit Prijs heeft gewonnen. Uiteraard wordt deze prijs dit jaar opnieuw toegekend. Wie zal hem winnen, Etienne van Berlo, Jeroen Molenaar, Esther de Graaf, Corine Zomer of Izaak Zwartjes.

De eerste kunstenaar is inmiddels begonnen met de opbouw van zijn unieke werk. Want Izaak Zwartjes, bekend Leids kunstenaar, bouwt speciaal voor de tentoonstelling een groot werk, gemaakt van tientallen bielzen.

Vanaf maandag worden alle beelden aangevoerd, uit heel Nederland. Veel van de jonge kunstenaars zijn dan ook al druk bezig met het opbouwen van hun totaal nieuwe werken.

Ik ben erg benieuwd naar hoe het er allemaal gaat uitzien, maar het wordt wel een betoverende tentoonstelling.  Kom zelf maar kijken of je dit thema herkent.

En voor de liefhebber nog een kort filmpje van de opening van vorig jaar.

 

Een gedachte over “Beelden in Leiden komt eraan

  1. Ik ben ontzettend benieuwd. Het thema kan heel verrassend uitpakken. Leuk om de beelden van vorig jaar weer even terug te zien, maar ook de eerste keer van mijn leven dat ik het interieur van dit kerkje heb gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *