Frans de Wit Prijs voor Izaak Zwartjes

De Leidse kunstenaar Izaak Zwartjes is de winnaar geworden van de Frans de Wit Prijs 2013. Juryvoorzitter Jop Ubbens roemde zijn monumentale werk vanwege de vlekkeloze inpassing op de Hooglandse Kerkgracht.

De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens de opening van Beelden in Leiden 2013 met als thema Traditie en Talent. De sfeervolle Evangelisch Lutherse Kerk bood een mooi decor voor dit thema.

wpid-Photo-30-mei-2013-1630.jpgNa een korte toespraak van voorzitter Joque Mulder van Beelden in Leiden gaf prof. dr. Vincent Icke een kort college over Kunst in de Ruimte. Hij liet een aantal prachtige beelden zien, waarmee hij aantoonde dat er al heel lang kunst in de ruimte is. Sterker, de ruimte bestond eigenlijk alleen maar uit kunst. Icke liet ook zien dat de aardse kunst vooral de zwaartekracht als vijand heeft. Dat bepaalt in hoge mate de vorm van de kunst. In de praktijk valt dat volgens mij mooi te zien aan het werk van Corinne Zomer.

Na dit boeiende minicollege mocht de juryvoorzitter, Christie’s directeur Jop Ubbens, bekend maken wie was uitverkoren voor de Frans de Wit Prijs 2013. Een mooi opgebouwde speech, waarin langzaam duidelijk werd wie de winnaar was. En uiteindelijk was daar dus Izaak Zwartjes, die de oorkonde en een geldbedrag van € 2.000 in ontvangst mocht nemen voor zijn werk Basic Construction III.

Vervolgens was wethouder Jan-Jaap de Haan, die na een originele toespraak, op de grote gong mocht slaan en daarmee was de tentoonstelling geopend.

wpid-Photo-28-mei-2013-1600.jpg
Basic Construction III van Izaak Zwartjes (winnaar Frans de Wit Prijs 2013)

5 thoughts on “Frans de Wit Prijs voor Izaak Zwartjes

 1. Ik denk een terechte winnaar. Daarnaast vind ik persoonlijk de sculptuur in was ook heel erg mooi en apart. Ondertussen ook bij en verslag met foto’s en filmpje op de site. Was vandaag ook gezellig druk op de Hooglandsekerkgracht zag ik.

 2. Wat Zwartjes betreft: ik zou bijna zeggen ‘eindelijk’, al gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar het object van Corine Zomer. Zo knap.

 3. Mijn favoriet is het niet. Te groot en massaal voor de locatie m.i. Ik ga voor de kunstige constructie met lijmklemmen. Valt me langzamerhand wel op dat trappen een grote aantekkingskracht uitoefenen op kunstenaars.
  Stairways – to heaven – effect. Men schijnt altijd bezig te zijn met iets anders dan het moment. Ja . . men wil misschien wel ontsnappen uit het moment.
  Een functie van de kunst? . . . wie het weet mag het zeggen.

  Echter, . . . fraaie buitenexpositie. Op een fraaie locatie met synergie effecten.

  Groet van
  Lucetiro

  Mag ik u naar mijn filmpje verwijzen?

  http://youtu.be/QI1U2m3wPV8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: